Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας στρέφει πλέον το βλέμμα του στη σύνθεση της κυβέρνησής του, με την ονοματολογία στα τουρκικά μέσα να έχει «ανάψει για τα καλά».
Όπως ανέφερε ο Ιμπραήμ Καλίν, η ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου αναμένεται να γίνει την Παρασκευή (2/6) και την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Ο Μεχμέτ Σιμσέκ και η έμφαση Ερντογάν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, με «φόντο» την ανησυχία των αγορών
Σε σχέση με τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν, τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές, με τον εκπρόσωπο άλλωστε του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, να κάνει λόγο -στο προσφιλές στο AKP εθνικιστικό ύφος- για ένα «νέο και δυναμικό υπουργικό συμβούλιο, αντάξιο του αιώνα της Τουρκίας», κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του ως προς «χειροπιαστά» ονόματα, πλην ενός: του Μεχμέτ Σιμσέκ, άλλοτε «τσάρου» της τουρκικής οικονομίας και αναπληρωτή πρωθυπουργού.
«Θα συνεχίσει να συνεισφέρει στις πολιτικές μας στην οικονομία» είπε σε γενικές γραμμές ο Καλίν, με τον Ερντογάν άλλωστε στον επινίκιο λόγο του να εστιάζει στον καλπάζοντα πληθωρισμό ως το πιο επείγον ζήτημα.
Οι αγορές, πάντως, εξακολουθούν να «βλέπουν» με δυσπιστία τον νεοεκλεγέντα Ερντογάν για την «οικονομική ανορθοδοξία» του, με την τουρκική λίρα να σημειώνει διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ.
Το κρίσιμο υπουργείο Εξωτερικών και η φημολογία για αντικατάσταση του Τσαβούσογλου
Σύμφωνα με όσα φημολογούνται σε πληθώρα μέσων στη γείτονα, από τα «βαριά» ονόματα που φαίνεται πιθανό να μη συνεχίσουν στο πόστο τους είναι αυτό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών φαίνεται πως ερίζουν τόσο ο επικεφαλής της MIT, Χακάν Φιντάν, όσο και ο ίδιος ο Καλίν, με τον οποίο υπενθυμίζεται πως είχε απευθείας επαφή η Ελένη Σουρανή, εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμβάλλοντας να ανοίξει απευθείας δίαυλος επικοινωνιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας το 2020.
Ακλόνητος φαίνεται πως είναι στη θέση του υπουργού Άμυνας ο Χουλουσί Ακάρ. Οπως μεταδίδει και το τουρκικό Deutsche Welle, ο Ερντογάν αναμένεται να συνεχίσει με τον Ακάρ επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της γείτονος, με τον Ακάρ να πρέπει να αφήσει την βουλευτική έδρα που κέρδισε, άλλωστε υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο αξιωμάτων. Το ίδιο ζήτημα υπάρχει και για την υποψηφιότητα του Σουλεϊμάν Σοϊλού, που επίσης ακούγεται έντονα πως θα διατηρηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.
Οι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής
Στην 28η τουρκική Βουλή, η Λαϊκή Συμμαχία (με κυρίαρχο κόμμα το AKP του Ερντογάν) έχει 322 βουλευτές και η Εθνική Συμμαχία 212 βουλευτές. Στο Κοινοβούλιο θα εκπροσωπηθούν 5 ομάδες, μεταξύ των οποίων το Κόμμα ΑΚΡ, το CHP, το Κόμμα Πράσινης Αριστεράς, το «Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης» (MHP) και το «Καλό κόμμα» (İYİ Parti).
Όπως αναφέρει το τουρκικό DW, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του κόμματος-εταίρου του Ερντογάν, MHP, θα είναι ο «προσωρινός πρόεδρος» της Βουλής, καθότι πρόκειται για το παλαιότερο μέλος της Εθνοσυνέλευσης. Αναφορές υπάρχουν όμως πως για αυτήν τη θέση «παίζουν» επίσης τα ονόματα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, καθώς και του υπουργού Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ.