Βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στη βάση μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας οραματίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υιοθετώντας πιο συμφιλιωτικούς τόνους απέναντι στην Ουάσιγκτον.
Λίγες μέρες μετά τα πυρά που εξαπέλυσε στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε πλέον για συνεργασία και σχέση “win -win” («καζάν – καζάν» στα τουρκικά, δηλαδή όπου αμφότεροι βγαίνουν κερδισμένοι). «Ως Τουρκία πιστεύουμε ότι τα κοινά μας συμφέροντα με τις ΗΠΑ αντισταθμίζουν μακράν τις διαφορές απόψεων. Με αυτό το σκεπτικό, επιθυμούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής στη βάση της αμοιβαίας ωφέλειας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο της κατά τρόπο επάξιο προς τη συμμαχική και στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών», δήλωσε.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν τρωθεί για μια σειρά ζητημάτων τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400. H Άγκυρα έχει πει ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις υπό τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά επιμένει στο αίτημά της να σταματήσει η Ουάσιγκτον να στηρίζει τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία και την κατηγορεί ότι συστοιχίζεται με μαχητές που η ίδια αποκαλεί «τρομοκράτες» και τους οποίους κατηγορεί ότι εκτέλεσαν 13 Τούρκους στρατιώτες προ ημερών στο βόρειο Ιράκ.
Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει επίσης σφοδρή κριτική στην Τουρκία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών και η νέα κυβέρνησή της κάλεσε την Άγκυρα να απελευθερώσει τον φυλακισμένη φιλάνθρωπο επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά και εκτόξευσε πυρά για την ομοφοβική ρητορική κυβερνητικών στελεχών στο πογκρόμ κατά φοιτητών διαδηλωτών το τελευταίο διάστημα. Τον Μάιο θα ξεκινήσει σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη η δίκη της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank για την παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, πιθανώς ανοίγοντας τον δρόμο για ένα σφοδρό οικονομικό πλήγμα στην Τουρκία. Στην πρώτη επίσημη επαφή Άγκυρας – Ουάσιγκτον, αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Τζο Μπάιντεν, ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, ότι θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα των S-400, που συζήτησαν και ο Τούρκος ΥΠ ΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. H Τουρκία έχει προσλάβει τη νομική εταιρεία Arnold & Porter, που έχει την έδρα της στην Ουάσιγκτον, για να βοηθήσει στην επανεισδοχή της στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών F-35, από το οποίο την απέπεμψαν οι ΗΠΑ για τους S-400.