Αρνητική διαφαίνεται η στάση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ο γ.γ. της Συμμαχίας επιχειρεί να αμβλύνει τις αντιρρήσεις.
Κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του με τον Όλαφ Σολτς, ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ αναγνώρισε ότι η Σουηδία κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση σχετικά με την τρομοκρατία, αντέτεινε ότι οι υποστηρικτές των τρομοκρατών PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να οργανώνουν διαδηλώσεις και να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές ομάδες στη χώρα.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μια τέτοια κατάσταση είναι «απαράδεκτη» για την Τουρκία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις.
Τι αναφέρει η καγκελαρία για τα όσα συζήτησαν Σολτς και Ερντογάν
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την επικείμενη σύνοδο και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, «κυρίως σχετικά με την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη και την ολοκλήρωση, σύντομα, της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία».
Ο καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Τουρκίας «συζήτησαν επίσης περαιτέρω βήματα προκειμένου να διευρυνθεί η συνεργασία σε διάφορα ζητήματα και να εμβαθυνθεί η ανταλλαγή απόψεων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Για το ίδιο θέμα, τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων dpa αναφέρεται στην αντίστοιχη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην οποία τονίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δεν άφησε καμία ελπίδα ότι θα συναινέσει σύντομα στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η Σουηδία έχει κάνει «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν» -όπως είπε- «απαράδεκτες καταστάσεις», όπως το γεγονός ότι δίδεται άδεια για διαδηλώσεις κατά τις οποίες «διαδίδεται τρομοκρατική προπαγάνδα».
Σύμφωνα με το dpa, η Τουρκία, παρά την πρόσφατη αυστηροποίηση του σουηδικού νομοθετικού πλαισίου κατά της τρομοκρατίας, κατηγορεί τη Σουηδία ότι δεν λαμβάνει επαρκώς αποφασιστικά μέτρα κατά των «τρομοκρατικών οργανώσεων», εννοώντας πρωτίστως το κουρδικό ΡΚΚ.
Σουηδία: Οργή της Τουρκίας για το κάψιμο του Κορανίου
Η κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας περιπλέκεται, καθώς στη Στοκχόλμη άνδρας έσκισε και έκαψε το Κοράνι, κατά τη διάρκεια σημερινής διαδήλωσης μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος.
«Καταδικάζω την ποταπή διαμαρτυρία στη Σουηδία κατά του ιερού μας βιβλίου την πρώτη ημέρα του ευλογημένου Eid al-Adha», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι είναι «απαράδεκτο να επιτρέπονται αντι-ισλαμικές διαδηλώσεις στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης».
Έκτακτη τετραμερής σύνοδος από τον Στόλτενμπεργκ
Το ΝΑΤΟ πιέζει την Τουρκία να δώσει στη Σουηδία το «πράσινο φως» πριν από τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Λιθουανία, γι' αυτό ο Γενς Στόλτενμπεργκ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο.
Ο γ.γ. της Συμμαχίας κάλεσε σε συνάντηση ανώτερους αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία στις 6 Ιουλίου, για να προσπαθήσει να ξεπεράσει τις τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας.
Το ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη έγκριση όλων των μελών για την ένταξη ενός μέλους. Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι σε ομάδες που η Άγκυρα της χαρακτηρίζει απειλή για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων μαχητών κουρδικών ομάδων και ατόμων που φέρεται να σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Φοβούμενοι ότι μπορεί να γίνουν στόχος της Μόσχας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν τις παραδοσιακές θέσεις στρατιωτικής ουδετερότητας για να αναζητήσουν προστασία κάτω από την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ.