Την επέκταση της αμυντικής συνεργασίας τους από τους πυραύλους σε πολεμικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια συζητούν Τουρκία και Ρωσία, όπως είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αψηφώντας την απειλή νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Τα σχόλια του Ερντογάν -στον απόηχο των πρόσφατων παραπόνων του για τις σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν - για ενδεχόμενη περαιτέρω σύσφιξη των αμυντικών δεσμών με τη Ρωσία πιθανώς θα προκαλέσουν νέα ανησυχία στους νατοϊκούς εταίρους της Τουρκίας, που ήδη έχουν θορυβηθεί από την αγορά των S-400. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, που συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, είπε ότι συζήτησαν λεπτομερώς πώς θα προχωρήσει η συνεργασία για τους S-400 με μεταφορά τεχνογνωσίας και παραγωγή στην Τουρκία τμημάτων του συστήματος πυραυλικής αεράμυνας.
Μίλησαν για «τη συνέχιση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, περιλαμβανομένης της επέκτασης της συνεργασίας για τους S-400 και άλλουςτομείς», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Η Ρωσία, που έχτισε το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Ακούγιου, θα αξιολογήσει την πρότασή της για την από κοινού κατασκευή άλλων δύο μονάδων», είπε ο Ερντογάν.
Τα παιχνίδια του Ερντογάν
«Η ατζέντα μας εστιάστηκε στο πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω της ρωσο-τουρκικές σχέσεις, τα κοινά βήματα που μπορούμε να κάνουμε από την αμυντική βιομηχανία μέχρι πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα και τις επενδύσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και τι βήματα θα κάνουμε αναφορικά με κινητήρες αεροσκαφών και πολεμικά αεροσκάφη», πλοία και υποβρύχια, πρόσθεσε ο Ερντογάν εκφράζοντας απογοήτευση για το πρότζεκτ συμπαραγωγής υποβρυχίων με τη Γερμανία.
Ο Ρώσος αναλυτής αμυντικών θεμάτων Ρουσλάν Πουχόφ δεν θεωρεί ότι εντείνεται η προσέγγιση Πούτιν -Ερντογάν, αλλά ότι ο Τούρκος πρόεδρος ίσως υπερβάλλει όσον αφορά στα βήματα προόδου σε μια προσπάθεια να αποσπάσει υποχωρήσεις από δυτικούς συμμάχους. «Υπάρχει πολλή ουσία σε αυτά που λένε αναφορικά με τις συμφωνίες όπλων και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», είπε ο Πουχόφ, «αλλά ο Ερντογάν υπερβάλλει ώστε όλες τις προκαταρκτικές συμφωνίες να ακούγονται μεγαλύτερες από αυτές που είναι. Παίζει ένα παιχνίδι μέσα στην Τουρκία και εκβιάζει επίσης τη Δύση για κάποιες παραχωρήσεις ».
Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν διαμήνυσε με συνέντευξή του στο CBS ότι η Τουρκία σκοπεύει να προχωρήσει με το πρόγραμμα των S-400. Παραμονή της συνάντησής του με τον Πούτιν Αμερικανοί γερουσιαστές απείλησαν με νέες κυρώσεις την Άγκυρα αν αγοράσει και νέες συστοιχίες από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, ενώ την απέκλεισαν από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου ο Ερντογάν κι ο Πούτιν συζήτησαν «την πιθανότητα συνεργασίας στην αεροπορία, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμά τους». Ο Πεσκόφ, ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει κατά πόσον συζητήθηκαν συγκεκριμένες συμφωνίες για μαχητικά αεροσκάφη ή πυραυλικά συστήματα.