Ερντογάν: Πόσο πλούσιος είναι τελικά ο πρόεδρος της Τουρκίας - iefimerida.gr

Ερντογάν: Πόσο πλούσιος είναι τελικά ο πρόεδρος της Τουρκίας

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν /ΑΡ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαθέτει μια αξιόλογη περιουσία, έστω κι αν οι απολαβές του ως προέδρου της Τουρκίας είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες των ομολόγων του, π.χ., των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Με έναν μηνιαίο μισθό γύρω στα  9.000 ευρώ, το ετήσιο εισόδημα του Ερντογάν ούτε που φθάνει το ήμισυ των ετήσιων απολαβών της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο η περιουσία του,  σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό vermoegensmagazin.de,  εκτιμάται γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ -πράγμα που προκαλεί  απορίες στους επικριτές του, αφού πριν από 14 χρόνια διέθετε, όπως ανέφερε τότε ένα άλλο γερμανικό οικονομικό ΜΜΕ, το Wirtschaftswoche,   κάπου 850.000 ευρώ σε  τραπεζικό του λογαριασμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος, ως γνωστόν,  δεν βάζει το χέρι στη δική του τσέπη, αλλά σε εκείνες των φορολογουμένων για τα παλάτια που χτίζει στις όχθες της λίμνης Βαν και στη Μαρμαρίδα σε καιρούς χαλεπούς για την οικονομία της χώρας του. Και σύμφωνα με το άρθρο του vermoegensmagazin.de, «φέρεται να έχει αρκετούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία».

Στα χαρτιά η περιουσία του Ερντογάν δεν φαίνεται μεγάλη…

Η αλήθεια είναι ότι μόνον εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για το πραγματικό ύψος της περιουσίας του Ερντογάν, που ονειρεύεται να παραμείνει «ισόβιος σουλτάνος». «Αλλά ακόμη κι έτσι, θα πρέπει να προσμετρηθούν πολλοί παράγοντες, ορισμένοι από τους οποίους είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, ώστε είναι πρακτικά αδύνατο να μιλήσει κανείς με ακριβή ποσά. Θα μπορούσε να είναι πάνω από 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών (…). Όπως και να έχει, είναι πολυεκατομμυριούχος. Φυσικά αυτό δεν κατέστη δυνατό με το ετήσιο εισόδημά του των περίπου 108.000 ευρώ. Ωστόσο, πολλοί αρχηγοί κρατών έχουν την ευκαιρία να πλουτίσουν με την ιδιωτικοποίηση πρώην κρατικών εταιρειών, είτε με την εκλογή τους στα εποπτικά συμβούλια των εταιρειών αυτών είτε με την καλλιέργεια στενών επαφών στην οικονομία ή με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Και τέτοιες πρακτικές προσάπτουν στον Ερντογάν οι πολιτικοί του αντίπαλοι», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο ρόλος των γιων  του Ερντογάν

Ο Ερντογάν δεν χρειάζεται να συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια στους λογαριασμούς του, συνεχίζει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι «ο Τούρκος πρόεδρος συγκαλύπτει πολύ έξυπνα τον πλούτο του και μερικές φορές τον αποκτά μέσω των γιων του (…). Η πραγματική περιουσία του Ερντογάν έγκειται λοιπόν στην οικογένειά του, καθώς τοποθέτησε τους γιους του σε κορυφαία οικονομικά πόστα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αχμέτ Μπουράκ Ερντογάν: Ο μεγαλύτερος γιος του Τούρκου προέδρου είναι ιδιοκτήτης του εφοπλιστικού ομίλου MB Shipping Co  και η περιουσία του υπολογίζεται γύρω στα 80 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει πού βρήκε τα χρήματα ο ηλικίας 41 ετών Αχμέτ Μπουράκ για να μπει στον κόσμο των εφοπλιστών.

Αλλά και ο νεότερος γιος του Ερντογάν, ο Νετζμετίν Μπιλάλ, φέρεται μπλεγμένος σε χρυσές μπίζνες με οσμή σκανδάλων, ενώ ενεπλάκη και στο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών του 2013. Φήμες αναφέρουν ότι ο Μπιλάλ στήριξε οικονομικά τους τζιχαντιστές του ISIS, αγοράζοντας από αυτούς ποσότητες πετρελαίου αξίας εκατομμυρίων που προερχόταν από πετρελαιοπηγές οι οποίες είχαν περιέλθει στον έλεγχό τους. 

Η μεγαλύτερη κόρη του Ερντογάν, Εσρά, είναι μέλος του ΔΣ ενός  ιδρύματος υπηρεσιών Παιδείας και Νεολαίας (TURGEV), που έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο κριτικής της αντιπολίτευσης, ενώ η μικρότερη κόρη του, Σουμεγιέ, εργάζεται ως πολιτική σύμβουλος του πατέρα της και πληρώνεται, φυσικά, από τον κρατικό κορβανά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ταγίπ Ερντογάν Τουρκία πλούτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ