Σε αποτίμηση της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη προχώρησε, σε δηλώσεις του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ανάμεσα στις ερωτήσεις που δέχθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το CNN Turk, σχολίασε και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία φαίνεται να υπήρξε διάθεση για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
«Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Ερντογάν.
«Αλλά το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή θα είναι η σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Η σύνοδος κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα σημαντικό άλμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη σύνοδο κορυφής ελπίζουμε ότι θα δούμε ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει», πρόσθεσε.
Ερντογάν: Οι καταστροφές έφεραν κοντά τις δύο χώρες
Εν συνεχεία, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι οι δύο χώρες χρειάζεται να μείνουν μακριά από συζητήσεις και πράξεις που θα κλονίσουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης.
«Πρόσφατα, και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από καταστροφές. Αυτές οι δυσμενείς καταστάσεις έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά όσον αφορά τη βοήθεια. Πρόσφατα, οι αυξανόμενες επαφές υψηλού επιπέδου υποστήριξαν επίσης την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα(...) Ως Τουρκία και Ελλάδα, πρέπει να μείνουμε μακριά από βήματα και συζητήσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης. Θα πρέπει επίσης να κάνουμε από κοινού βήματα σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου η επερχόμενη διαδικασία να προχωρήσει με ασφάλεια», ανέφερε ο Ερντογάν.
Επιμένει για την αναγνώριση του ψευδοκράτους ο Ερντογάν
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη αναγνώρισης του ψευδοκράτους των κατεχομένων στην Κύπρο.
Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε: «Κάναμε άλλη μια πρόσκληση στη διεθνή κοινότητα. Η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» (Σ.Σ. του ψευδοκράτους) ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Δεν αναγνωρίζουμε άλλες επιλογές εκτός από αυτήν. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» μέχρι τέλους, στο πλαίσιο του δικαιώματος του εγγυητή που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο. Αναμένουμε ότι η πόρτα που άνοιξε η ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητή θα συνεχιστεί. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη υπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επόμενος οδικός μας χάρτης περιλαμβάνει αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν προς την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα».
Ερντογάν: Σχεδιάζουμε από κοινού με το Ισραήλ γεωτρήσεις στη Μεσόγειο
Εξάλλου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μαζί γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να διαμορφωθούν δίοδοι που θα μεταφέρουν ενέργεια από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Ο Ερντογάν πρότεινε από την πλευρά του, όπως αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος Ράγκιπ Σόιλου, να συσταθεί ένα σχήμα συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού των δύο χωρών, με στόχο την εμβάθυνση της τουρκοϊσραηλινής συνεργασίας.