Νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας έκανε πάλι σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας την χώρα μας να απέχει από προκλήσεις που θα οδηγήσουν την ίδια και τον λαό της στην καταστροφή.
Παράλληλα οι όροι που έθεσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ στην Τουρκία για τα F-16 οδήγησε τον Ταγίπ Ερντογάν σε νέο παραλήρημα και νέες προκλήσεις.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην συνέλευση της τουρκικής βουλής δήλωσε πως η Τουρκία γνωρίζει ποιος έστρεψε την Ελλάδα κατά της Τουρκίας μετά από 100 χρόνια. «Ξέρουμε πολύ καλά ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα ξανά πάνω μας μετά από 100 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος. «Γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως «η ενθάρρυνση που δείχνουν προς την Ελλάδα, η οποία εξοπλίζει νησί με μη στρατιωτικό καθεστώς στο Αιγαίο, έρχεται σε αντίθεση με κάθε λογική και είναι αντίθετη με την ιδέα της συμμαχίας (του ΝΑΤΟ)».
Ερντογάν: Η Τουρκία διευθύνει τις παγκόσμιες σχέσεις, δεν αλλάζει άξονα
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέκλεισε τους ισχυρισμούς πως η χώρα του βιώνει μια μετατόπιση του άξονα.
«Κάποιοι κύκλοι προσπαθούσαν να παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες της εξωτερικής μας πολιτικής (μεταξύ άλλων, η μεσολάβηση για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας) ως ‘μετατόπιση του άξονα’. Ωστόσο, η Τουρκία δεν βιώνει μια μετατόπιση άξονα- ενισχύει τον δικό της άξονα, έχοντας ταυτόχρονα διαφορετικές διπλωματικές σχέσεις στον κόσμο με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα».
Η Τουρκική Δημοκρατία, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, επηρεάζεται σημαντικά από τις παγκόσμιες εξελίξεις, είπε. «Η Τουρκική Δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να κλείνεται στον εαυτό της, να απομονώνεται από τον έξω κόσμο και να παρακολουθεί τα γεγονότα στην περιοχή της, καθυστερώντας να αποφασίσει με ποιανού το μέρος είναι», πρόσθεσε.
«Δε θα υποκύψουμε σε πιέσεις από όπου κι αν προέρχονται»
Παράλληλα, ο Ερντογάν περιέγραψε την πολιτική της Άγκυρας ως «εποικοδομητική και ενεργή», αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων και υπογράμμισε πως δεν «επιδιώκει την κλιμάκωση» με άλλες χώρες, ούτε θα «υποκύψει σε πιέσεις από όπου κι αν προέρχονται».
«Υπερασπιζόμαστε σθεναρά τα δικαιώματα της Τουρκίας σε όλους τους τομείς με μια έντιμη, υπομονετική, αποφασιστική και συνετή στάση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η τροπολογία Μενέντεζ και ο όρος για την πώληση F-16 στην Τουρκία
Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ, βάζοντας όρους και προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16. Εάν δηλαδή η Τουρκία θέλει F-16, θα πρέπει αυτά να μην πετάνε πάνω από την Ελλάδα.
Ειδικότερα, στην τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές άμυνας του Κογκρέσου ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. (Αυτή η πιστοποίηση) πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον της Ελλάδας».