Τη θέση της Τουρκίας πως το Oruc Reis δεν αποσύρθηκε, αλλά ελλιμενίστηκε για συντήρηση μερικών εβδομάδων, επανέλαβε στην Άνγκελα Μέρκελ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ότι ο ελλιμενισμός του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis για εργασίες συντήρησης δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει οι επιχειρήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συντήρηση ρουτίνας για το Oruc Reis στην Αττάλεια
Το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια την Κυριακή και η Άγκυρα υποστηρίζει, ότι αυτό έγινε προκειμένου να γίνει μια συντήρηση ρουτίνας. Ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η συντήρηση του πλοίου μπορεί να διαρκέσει «μερικές εβδομάδες». «Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.
Επανέλαβε δε, πως οι συμφωνίες της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αποσκοπούν στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την περιοχή, τονίζοντας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στην επικοινωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ πως δεν θα υποχωρήσει από τα δικαιώματα της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τσαβούσογλου μάλιστα δήλωσε πως μπορεί η Γαλλία να έχει τη δική της ατζέντα, ωστόσο η Γερμανία δεν την ενστερνίζεται. «Η Μέρκελ διαθέτει κοινή λογική και είναι πιο εποικοδομητική και αντικειμενική, αναγνωρίζοντας πως έχουμε δίκιο» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τσαβούσογλου: Να εγκαταλείψει η Ελλάδα τις μαξιμαλιστικές συμπεριφορές
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές συμπεριφορές και να έρθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Όπως είπε, η Τουρκία, έκανε ειλικρινείς προτάσεις για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων με την Ελλάδα. «Δείξαμε καλές προθέσεις, αλλά η Ελλάδα δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις μας» σημείωσε.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας πως η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης διατηρώντας στρατό σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Όπως είπε, μάλιστα, ένας από τους στόχους της Άγκυρας κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, θα είναι και η επίλυση αυτού του ζητήματος.
Δεν προβλέπει επιβολή κυρώσεων σε βάρος της χώρας του ο Τσαβούσογλου
Τέλος, σε ό, τι αφορά ενδεχόμενες κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε στην τουρκική τηλεόραση πως υπέρ της θέσης αυτής τάσσεται μόνο η Γαλλία με την Ελλάδα. Τόνισε δε, πως η Γερμανία δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε μάλιστα πως Αθήνα και Λευκωσία απειλούν την ΕΕ με βέτο στο θέμα της Λευκορωσίας, προκειμένου να αποσπάσουν συναίνεση στο θέμα της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. «Να είμαστε ρεαλιστές και να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ωστόσο εκτίμησε πως δεν αναμένει απόφαση για κυρώσεις.
Τι συζήτησαν Ερντογάν και Μέρκελ
Σύμφωνα με δημοσίευμα του TRT Haber, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε κατά την τηλεδιάσκεψη με την Μέρκελ ότι όσο υπάρχει μια ίση προσέγγιση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι τα κράτη πρέπει να είναι δίκαια και συνεπή απέναντι στο ζήτημα.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν κ.ά.
Γύρος επαφών Μέρκελ με Ερντογάν και Μητσοτάκη
Η τηλεδιάσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του iefimerida.gr, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ξεκινήσει γύρο επαφών με σκοπό την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θυμίζουμε πως την περασμένη Κυριακή και λίγες ώρες πριν τη λήξη της NAVTEX το Oruc Reis διπλασίασε την ταχύτητά του, δίνοντας τις πρώτες ενδείξεις αποχώρησης από την περιοχή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφακ, η απόφαση για την επιστροφή του
Oruc Reis στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.