Η Τουρκία φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει στο τραπέζι το Κυπριακό ως μέρος των διαπραγματεύσεων για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η βρετανική εφημερίδα Express αποκάλυψε το Σαββατοκύριακο ότι ανώτερη πηγή από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε προειδοποιήσει ότι τα σχέδια για επέκταση του ΝΑΤΟ με την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας ενδέχεται να γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα.
Κι αυτό γιατί στις ευρύτερες συνομιλίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία φαίνεται πως η γειτονική μας χώρα εξετάζει τη χρήση της διπλωματικής κρίσης ως μοχλό πίεσης για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Θετική απάντηση από Ερντογάν για ψευδοκράτος
Πηγή κοντά στον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επιβεβαίωσε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, στην οποία συζητήθηκε να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών με το ΝΑΤΟ το καθεστώς τής μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας της Κύπρου.
«Ξέρω ότι η κλήση έγινε και καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μη χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μόχλευση μπορούμε σε αυτήν την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο και είναι καιρός να λυθεί αυτή η αδικία» ανέφερε η πηγή, σύμφωνα με την «Express».
Ο πρόεδρος Τατάρ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στη «Sunday Express» ότι στόχος του είναι το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου να αναγνωριστεί ως ξεχωριστή χώρα και θεωρεί ότι οι προσπάθειες να έρθουν ξανά κοντά οι δύο πλευρές από την εισβολή του 1974 είναι πλέον μάταιες.
«Δικαιολογίες» της Τουρκίας για το βέτο σε Σουηδία-Φινλανδία
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η σουηδική κυβέρνηση, με επικεφαλής την πρωθυπουργό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μαγκνταλένα Άντερσον, παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην κουρδική τρομοκρατική οργάνωση PKK και στη θυγατρική της, YPG. Για τον λόγο αυτόν έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία, της οποίας η Τουρκία είναι μέλος από το 1952.
Από την πλευρά της, η Σουηδία αρνήθηκε ότι παρέχει οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια στο αμφισβητούμενο έδαφος στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.