Δυσοίωνες είναι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία για το κυβερνητικό στρατόπεδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι τελευταίες μετρήσεις φέρνουν μπροστά τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, την ώρα που η κριτική κατά της κυβέρνησης για την καθυστερημένη και ανεπαρκή αντίδρασή της στους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου δεν λέει να κοπάσει.
Οι σεισμοί προκάλεσαν τον θάνατο άνω των 45.000 ανθρώπων στην Τουρκία και η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορείται μεταξύ άλλων για αναποτελεσματικό συντονισμό των ομάδων έρευνας και διάσωσης στα χαλάσματα των χιλιάδων κτιρίων που κατέρρευσαν και ανεπαρκή στήριξη των σεισμοπλήκτων σε πόλεις που ισοπέδωσε ο Εγκέλαδος.
Και μπορεί ο Ερντογάν να μοιράζει μπαξίσια στις ζώνες καταστροφής και να έταξε την έναρξη σε λίγες μήνες της ανέγερσης 309.000 νέων κατοικιών, αλλά έρευνα της ALF Research and Consulting σε δείγμα 2.000 ατόμων σε 24 επαρχίες μεταξύ της 21ης και της 25ης Φεβρουαρίου δείχνει ότι το 47,6% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε κάποιο από τα κόμματα της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας αν διεξάγονταν εκλογές τώρα, δηλαδή κάπου 12 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από το 35,1%, που υποστηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό του AKP με το ακροδεξιό Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει ελαφρά πτώση των ποσοστών του κόμματος του Ερντογάν στο 29,5% και στο 5,6% του MHP σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας στις 23 Ιανουαρίου, ενώ το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξασφαλίζει ποσοστό 27,8% (+1,7%) και το IYI Parti (Καλό Κόμμα) της Μεράλ Ακσενέρ 15,7%.
Μια άλλη σφυγμομέτρηση με τίτλο με τίτλο «Τουρκία Έρευνα Φεβρουαρίου», που διενεργήθηκε από την Aksoy Research με δείγμα 1.537 συμμετεχόντων σε 26 επαρχίες, φέρνει το αντιπολιτευόμενη συμμαχία στο 43,3% και το στρατόπεδο του Ερντογάν και του Μπαχτσελί στο 38,9%.
Το AKP του Ερντογάν χάνει κάπου 2.4% στην πρόθεση ψήφου σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Δεκέμβριο, λαμβάνοντας ποσοστό 32,1% ενώ το MHP ένα 6,8%, ενώ τα κόμματα στην εξαμερή συμμαχία της αντιπολίτευσης -το CHP, το İYİ, το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), του Αλί Μπαμπατζάν, το Κόμμα του Μέλλοντος (GP) του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και το Κόμμα Ευτυχίας (SP) του Τεμέλ Καραμολάογλου - συγκεντρώνουν μεταξύ 27,3%, 13,6%, 0,9%, 0,8% και 0,7% των ψήφων.
Στις τελευταίες γενικές εκλογές στην Τουρκία του Ιουνίου του 2018, το AKP συγκέντρωσε το 42,6% των ψήφων. Ωστόσο, οι σφυγμομετρήσεις καταγράφουν ολοένα και περισσότερο διολίσθηση της δημόσιας υποστήριξης προς το κόμμα του Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.