Πονοκεφάλους στο στρατόπεδο της κυβερνητικής συμμαχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί μια νέα δημοσκόπηση, που φέρνει μπροστά -έστω και οριακά- την αξιωματική αντιπολίτευση.
Eπιβεβαιώνοντας πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, τα ευρήματα σφυγμομέτρησης της ALF, που διεξήχθη στις 6-7 Μαρτίου και την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Cumhuriyet, φέρνουν στην κορυφή το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα μπροστά από το κυβερνών AKP του Ερντογάν, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), του εταίρου του στην κυβέρνηση Ντεβλέτ Μπαχτσελί, «πιάνει» ποσοστό 6,5%.
Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου το CHP του υποψήφιου προέδρου της εξακομματικής συμμαχίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λαμβάνει ποσοστό 31,8%, το AKP του Ερντογάν 31% και ακολουθεί το φιλοκουρδικό HDP με 11,3%. Εντύπωση προκαλεί η υποχώρηση των ποσοστών του ΙΥΙ («Καλού Κόμματος») της Μεράλ Ακσενέρ στο 8,9%, ενώ το MHP (6,5%) ακολουθούν με πενιχρά ποσοστά το MEMLEKET (2,2%) του Μουχαρέμ Ιντζέ, το «Κόμμα Ευημερίας» του Ερμπακάν με 1,9%, το «Κόμμα Νίκης» με 1,6%, το Deva του πρώην τσάρου της τουρκικής οικονομίας υπό τον Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν, με 1,5%, και το «Κόμμα του Μέλλοντος» του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με 1,3%.
Άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας TAG, εμφανίζει το AKP του Ερντογάν (31,2%) μπροστά από το CHP (26,6%), μολονότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν με διαφορά άνω των 13 ποσοστιαίων μονάδων - όπως είχε δείξει και άλλη, πρόσφατη σφυγμομέτρηση.
Ειδικός: «Πιθανή» η πτώση του Ερντογάν
Σχολιάζοντας την προειδοποίηση που απηύθυνε το Σάββατο ο Ερντογάν κατά τη συνεδρίαση των αρχηγών των περιφερειών του κόμματός του μέσω τηλεδιάσκεψης -μια συνεδρίαση που μεταδόθηκε από σχεδόν όλα τα τουρκικά δίκτυα- ότι μια νίκη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης θα ήταν καταστροφική για την Τουρκία, ο πολιτικός επιστήμονας Σαβάς Γκεντς, ειδικός σε θέματα που αφορούν στη γείτονα, τόνισε ότι «ο Ερντογάν δεν λειτουργεί πλέον ορθολογικά, αλλά βασιζόμενος στην αυτοπεποίθησή του».
Όπως σημείωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, ο Ερντογάν «δημιούργησε με τον “φόρο για τον σεισμό”, έναν σημαντικό προϋπολογισμό, με τον οποίο θα χρηματοδοτήσει κινήσεις προς το θεαθήναι».
Σύμφωνα με τον Γκεντς, ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει μέχρι τις εκλογές του Μαΐου να κερδίσει με το μέρος του τη μεγαλύτερη μερίδα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Ωστόσο, ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας δεν πιστεύει ότι θα πετύχει τον στόχο του ο Ερντογάν, καθώς η άνοδος που εμφάνιζε στις δημοσκοπήσεις το καλοκαίρι σταμάτησε με τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. «Η ενότητα της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να ρίξει τον Ερντογάν. Με τη συναισθηματική του ομιλία, ουσιαστικά ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες μια τελευταία ευκαιρία», λέει ο Γκεντς.