Η Τουρκία αναμένει από τους Ταλιμπάν μια κυβέρνηση «χωρίς αποκλεισμούς» προτού συνάψει μαζί τους επιχειρησιακή συμφωνία που θα αφορά το αεροδρόμιο της Καμπούλ, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πριν από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την άφιξη στα μέσα Αυγούστου των Ταλιμπάν στην εξουσία, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είχε προσφερθεί να αναλάβει την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου. Μετά την απροσδόκητη πτώση της κυβέρνησης που είχε την υποστήριξη των Δυτικών, η Τουρκία άρχισε συζητήσεις με τους νέους κυβερνώντες στο Αφγανιστάν για να βοηθήσει στη διαχείριση του αεροδρομίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανθρωπιστική βοήθεια και τις σχέσεις του Αφγανιστάν με τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
"Η κυβέρνηση στο Αφγανιστάν δεν τους περιλαμβάνει όλους, δεν περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες. Όσο θα συμβαίνει αυτό, δεν θα πάμε στο Αφγανιστάν, αλλά αν η κυβέρνηση είναι πιο ανοιχτή τότε η Τουρκία μπορεί να πάει εκεί", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBS News, που μαγνητοσκοπήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. "Θέλουμε οι γυναίκες να ενταχθούν ενεργά σε όλες τις πτυχές της ζωής στο Αφγανιστάν, μπορούμε να τις υποστηρίξουμε", πρόσθεσε σύμφωνα με τη μετάφραση της συνέντευξης που παρείχε το αμερικανικό δίκτυο.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ και η ανάληψη της ευθύνης του από την Τουρκία συζητήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Όμως, οι σχέσεις είναι τεταμένες από τότε μεταξύ των δύο ηγετών: ο Ερντογάν παραδέχτηκε μάλιστα την Πέμπτη ενώπιον του τουρκικού Τύπου ότι «τα πράγματα ξεκίνησαν άσχημα» μεταξύ τους.
Συγκεκριμένα, η αγορά από την Τουρκία ρωσικών αμυντικών πυραύλων S-400 και το πάγωμα, ως αντίποινα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ο Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στη Ρωσία την Τετάρτη, διευκρίνισε στο CBS ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη δεύτερη φάση του συμβολαίου με τους Ρώσους. «Κανείς, στο μέλλον, δεν πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει στα αμυντικά συστήματα που σκοπεύουμε να αποκτήσουμε, οποιαδήποτε χώρα και σε οποιοδήποτε επίπεδο», προειδοποίησε.