Απάντηση στον εκνευρισμό της Τουρκίας από τη «Στρατηγική Πυξίδα» έδωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για την ΕΕ και θα προσπαθήσουμε να έχουμε όσο πιο θετική σχέση γίνεται, αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή γι' αυτό είναι στη Στρατηγική Πυξίδα», ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείς για την αντίδραση της Αγκυρας σχετικά με την παράγραφο που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι «προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι το οποίο είναι κοντά, μία ήδη συμφωνημένη γλώσσα από Συνόδους Κορυφής ή Συμβούλια Υπουργών. Αυτό που υπάρχει στην παράγραφο που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι το οποίο ήδη έχει ειπωθεί από το Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια».
Τόνισε επίσης ότι «είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε μία ισχυρή σχέση με την Τουρκία, η οποία είναι πολύ σημαντική χώρα για εμάς, και να προσπαθήσουμε να έχουμε εποικοδομητική, όσο πιο θετική σχέση γίνεται με αυτή τη χώρα. Αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή και γι' αυτό είναι στην Πυξίδα».
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του την Τρίτη χαρακτήρισε «παράνομο» το σχέδιο της Ε.Ε. «Στρατηγική Πυξίδα», που διαμορφώθηκε τη Δευτέρα 22/3 στις Βρυξέλλες, και επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Η Στρατηγική Πυξίδα για την Ανατολική Μεσόγειο και η αναφορά στη χώρα μας φαίνεται ότι καθοδηγήθηκε από δύο μέλη της Ε.Ε. που έχουν μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις στα θαλάσσια σύνορά τους, εις βάρος και με την επίμονη άρνηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται φυσικά -χωρίς να τις κατονομάσει- στην Ελλάδα και την Κύπρο.