Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε το πολυπόθητο (για τη Δύση) «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της Στοκχόλμης στην Ατλαντική Συμμαχία.
Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως έλαβε ως αντάλλαγμα το «ξεπάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Άγκυρας στην ΕΕ, σύμφωνα και με ό,τι είχε θέσει ως όρο νωρίτερα σήμερα ο ίδιος.
Όπως αναφέρεται στη συμφωνία μετά την τριμερή συνάντηση Στόλτενμπεργκ-Κρίστερσον (Σουηδός πρωθυπουργός) και Ερντογάν:
«Η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και της απελευθέρωσης των θεωρήσεων».
Τα «οφέλη» Ερντογάν στον τομέα της «ασφάλειας»
Παράλληλα, υπήρξε εκ νέου αναφορά στις «θεμιτές» ανησυχίες (όπως σημειώνεται) της Τουρκίας για την «ασφάλεια», με τη Σουηδία να καλείται να «παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ως βάση για τη συνέχιση του αγώνα της κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της προς την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων του Τριμερούς Μνημονίου», που είχε υπογραφεί στη Μαδρίτη, ενώ η Στοκχόλμη «επαναλαμβάνει ότι δεν θα παράσχει στήριξη στο YPG/PYD και στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETÖ στην Τουρκία».
Η «αντιτρομοκρατική συνεργασία είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί και μετά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνδέσει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, βάζοντας τους «όρους» για ένα «παζάρι» με κατάληξη το «άνοιγμα» του δρόμου για την ένταξη της Στοκχόλμης στη Συμμαχία.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος πρόεδρος και ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμφώνησαν να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ, όπως αναφέρει το tweet του Ευρωπαίου αξιωματούχου μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών στο Βίλνιους.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο tweet με το οποίο ανακοίνωσε την σημαντική εξέλιξη ανέφερε:
«Με χαρά σας ανακοινώνω ότι μετά τη συνάντηση που διοργάνωσα με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατό και να εξασφαλίσει την επικύρωση. Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα που καθιστά όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ισχυρότερους και ασφαλέστερους».
Κρίστερσον: Κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Η Σουηδία έκανε ένα «μεγάλο βήμα» προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουλφ Κρίστερσον, αφού κατέληξε σε συμφωνία με την τουρκική πλευρά για την επικύρωση του αιτήματός της.
«Αισθάνομαι πολύ ωραία, αυτός ήταν ο στόχος μου εδώ και πολύ καιρό και πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή ανταπόκριση σήμερα και κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα» προς την ένταξη, είπε ο Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Ερντογάν. «Είναι μια καλή ημέρα για τη Σουηδία», πρόσθεσε.
Ακόμη, είπε ότι δεσμεύτηκε να εκπληρώσει όλα τα μέρη του τριμερούς μνημονίου με την Τουρκία και τη Φινλανδία. «Δεν δώσαμε καμία άλλη δέσμευση πέραν αυτών που περιγράφονται στην τριμερή συμφωνία και στη νέα διμερή συμφωνία ασφαλείας», τόνισε.