Ερευνητής Χάρβαρντ για κορωνοϊό: Δεν τελειώσαμε ακόμα, θα συνεχίσουμε να μολυνόμαστε όλο τον χρόνο - iefimerida.gr

Ερευνητής Χάρβαρντ για κορωνοϊό: Δεν τελειώσαμε ακόμα, θα συνεχίσουμε να μολυνόμαστε όλο τον χρόνο

Ο ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Stephen Kissler
Ο ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Stephen Kissler
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

«Ο κορωνοιός ήρθε να αλλάξει όλα τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την εποχικότητα των ιώσεων».

Αυτό τόνισε κατά την πρόσφατη ενημέρωση του στους δημοσιογράφους, στην οποία συμμετείχε και το iefimerida.gr, o ερευνητής στο Τμήμα Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Stephen Kissler, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα συνεχίσουμε να μολυνόμαστε με τον ιό όλες τις εποχές του χρόνου μέχρι να φτάσουμε σε μία ισορροπία

«Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να φτάσουμε σε χαμηλά επίπεδα διασποράς κατά τους θερινούς μήνες», τόνισε ο κ. Kissler ερωτηθείς σχετικά με την ενδημικότητα του νέου κορωνοιού. «Θα υπάρξουν πολλές παραλλαγές και θα συνεχίσουμε να μολυνόμαστε από τον ιό όλες τις εποχές του χρόνου, σε αντίθεση με τον ιό της γρίπης που έχει εποχικότητα στις περισσότερες εύκρατες περιοχές του πλανήτη. Νομίζω θα δούμε ακόμα πολλές «άμπωτες και παλίρροιες» σε πολλά μέρη του κόσμου».

Παρ’ όλα αυτά, όπως ξεκαθάρισε ο ερευνητής του Χάρβαρντ, πιθανότατα στο μέλλον να επέλθει μια ισορροπία στην εξάπλωση του ιού λόγω ακριβώς των επαναλαμβανόμενων εκθέσεων. «Θα φτάσουμε ουσιαστικά σε ένα σημείο ισορροπίας όπου θα έχουμε μεγάλες εστίες, πιθανώς τη χειμερινή περίοδο ή σε περιόδους όπου οι άνθρωποι συνωστίζονται σε εσωτερικούς χώρους και λιγότερα κρούσματα το καλοκαίρι. Χρειάζεται όμως και άλλος χρόνος για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο», σημείωσε.

Προβληματισμός από τις επαναμολύνσεις- Η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει

Επίσης, παρομοιάζοντας τον κορωνοιό με την ιό της ιλαράς, όσον αφορά στην υψηλή μολυσματικότητα, ο Stephen Kissler αναφέρθηκε σε αύξηση των κρουσμάτων κατά την προ-εμβολιαστική εποχή και έξαρση κατά τον χειμώνα. Αλλά και πάλι ο SARS-COV-2 είναι ένας πολύ διαφορετικός ιός καθώς όσοι μολύνονται προστατεύονται από την επαναμόλυνση για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε η τρίτη δόση του εμβολίου βοηθά πραγματικά στην προστασία από συμπτωματική ασθένεια και ειδικά τη βαριά ασθένεια. Ο Αμερικανός ερευνητής αναφέρει ότι «αυτό είναι ίσως το σημείο διάκρισης που θα συνεχίσουμε να βλέπουμε. Η αύξηση της σοβαρότητας και της πιθανότητας νοσηλείας, ακόμη και του ποσοστού θνησιμότητας σε ανεμβολίαστους».
Επίσης, μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν και τα μικρά παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, κάτω των 5 ετών, αν και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι σχετικές μελέτες λόγω και της πίεσης που προκαλεί η μολυσματικότητα της Όμικρον 2.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν αποκλείεται η εμφάνιση νέας παραλλαγής, πολύ διαφορετικής από τις υπάρχουσες

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις ο κ. Kissler τόνισε ότι όση περισσότερη ανοσία επιτυγχάνεται στον πληθυσμό τόσο μειώνονται οι πιθανότητες μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων. «Ο ιός αυτός έχει καταφέρει να μας εκπλήσσει σε κάθε βήμα. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να αναδυθεί μία παραλλαγή, πολύ διαφορετική από τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής».

Τέλος, ο ερευνητής του Χάρβαρντ σχολίασε ότι οι επανειλημμένες εκθέσεις στον ιό, ειδικά μέσω εμβολιασμού αλλά και μέσω νόσησης ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ως προς το εύρος της ανοσίας. Να μπορεί δηλαδή ο οργανισμός να αναγνωρίζει και άλλα είδη ιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ