Δεν είναι η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει πως οι κακές διατροφικές συνήθειες δεν μικραίνουν μόνο τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και της πανίδας που ζει γύρω από αυτόν.
Τα πτηνά των πόλεων, ζώα δηλαδή όπως τα περιστέρια ή τα σπουργίτια, που διαβιούν στο αστικό περιβάλλον τείνουν να «διανθίζουν» τη διατροφή τους με μια σειρά από ανθρώπινα παρασκευάσματα. Πατάτες τηγανητές, τυρόπιτες και άλλα πλήρη λιπαρών τρόφιμα που βρίσκονται σε αφθονία σε πλατείες και δρόμους των πόλεων, αποτελούν σημαντικό κομμάτι στη διατροφή των πτηνών.
Το κοράκια λατρεύουν τα τσίζμπέργκερ σύμφωνα με έρευνα
Κουνέλι ή κοράκι; Η οφθαλμαπάτη που έγινε viral [βίντεο]
Νέα έρευνα έρχεται να δείξει πως τα μπέργκερ και ειδικά τα τσίζμπεργκερ είναι τα αγαπημένα ενός συγκεκριμένου είδους. Τα κοράκια που ζουν κοντά στις πόλεις – όχι τόσο διαδεδομένο φαινόμενο στην Ελλάδα – λατρεύουν τα μπέργκερ και αυτό φαίνεται πως επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης τους.
Η ορνιθολόγος Άντρεα Τάουνσεντ βάληκε να εξακριβώσει αν τα κοράκια της πόλης έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης από τους φίλους τους στην εξοχή. Εξετάστηκαν αρχικά 140 πτηνά σε φωλιές στην πόλη Ντέιβις της Καλιφόρνια, με τους επιστήμονες να μελετούν πτηνά τόσο εντός, όσο και εκτός αστικού περιβάλλοντος. Πράγματι, όσο πιο μέσα στις πόλεις ζούσαν τα κοράκια, τόσο πιο υψηλή ήταν η χοληστερίνη τους.
Τα ΜακΤσίζ ντελίβερι στις φωλιές των πουλιών
Το επόμενο βήμα ήταν να προσφέρουν το λαχταριστό μπέργκερ σε πτηνά της εξοχής, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι αυτή η τροφή που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης. Οι κάτοικοι του Κλίντον έξω από τη Νέα Υόρκη έμεινα έκπληκτοι όταν οι παραγγελίες των McDonalds κατέφθαναν κατά εκατοντάδες στο σημείο, αλλά δεν προορίζονταν για κάποιον άνθρωπο, αλλά μοιράζονταν κάτω από τα δέντρα όπου είχαν φωλιές τα κοράκια.
Ενα κοράκι στο Κλίντον ενδεχομένως να απολάμβανε ως και τρία τσιζμπέργκερ την ημέρα, ενώ παρατηρήθηκε πως κάποια από αυτά αποθήκευσαν την πλούσια σε λιπαρά τροφή στη φωλιά τους.
Η χοληστερίνη δεν απειλεί τη ζωή ενός κορακιού
Εκείνο που είχε ενδιαφέρον πάντως από επιστημονικής πλευράς είναι πως, μπορεί τα πουλιά να εμφάνιζαν αυξημένη χοληστερίνη, σε σύγκριση με άλλα που δεν έτρωγαν μπέργκερ, η έρευνα όμως έδειξε πως αυτή δεν επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής ή την επιβίωσή τους.
Τα κοράκια των πόλεων ζουν λιγότερο, όμως αυτό οφείλεται κατά βάση στις δεκάδες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν μέσα στις πόλεις με βασικό τους εχθρό τα αυτοκίνητα. Ωστόσο, η Δρ. Τάουνσεντ παρατηρεί πως οι συνέπειες τις χοληστερίνης στον άνθρωπο δεν εμφανίζονται παρά «προϊόντος του χρόνου» συμβάλλοντας σε καρδιακές παθήσεις. Αυτό λοιπόν είναι πιθανό με τα χρόνια να συμβεί και στην περίπτωση των πτηνών.