Αποτέλεσματα δημοσκοπικής έρευνας βγαλμένα από πολύ παλιότερη σκοτεινή εποχή, μοιάζουν αυτά που δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, στα οποία 2 στους 5 Αμερικανούς θεωρούν τουλάχιστον πιθανό έναν εμφύλιο πόλεμο.
Πάνω από τα δύο πέμπτα των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο εμφύλιος πόλεμος είναι τουλάχιστον κάπως πιθανός τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ενώ ο αριθμός αυξάνεται σε 1 στους 2 μεταξύ των αυτοπροσδιοριζόμενων «σκληρών Ρεπουμπλικανών».
Εν μέσω ρητορικής έντασης από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, τα ευρήματα, στις έρευνες του YouGov και του Economist, ακολουθούν παρόμοια αποτελέσματα άλλων δημοσκοπήσεων, εντείνωντας την ανησυχία για κλιμάκωση της πολιτικής και κοινωνικής βίας στις ΗΠΑ.
Τραμπ και Γκράχαμ υποκινητές της βίας
Το βράδυ της Κυριακής, ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκράχαμ προέβλεψε «ταραχές στους δρόμους», εάν ο Τραμπ κατηγορηθεί για τη διατήρηση απόρρητων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, υλικά που ανακάλυψε το FBI στη βίλα του αυτόν τον μήνα.
Ο Γκράχαμ δεν γλίτωσε εκτεταμένη επίπληξη γι' αυτή την εμπρηστική δήλωση. Τη Δευτέρα, η Μέρι Μακόρντ, πρώην αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας, είπε στο CNN ότι ήταν «απίστευτα ανεύθυνο για έναν εκλεγμένο αξιωματούχο να κάνει βασικά συγκαλυμμένες απειλές πρόκλησης βίας,αν η επιβολή του νόμου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης κάνουν... τη δουλειά τους».
Υπογράμμισε «Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι και μπορεί να γίνουν βίαιοι», είπε η Μακόρντ και κατέδειξε ότι «αυτό που [ο Τραμπ] ξέρει και αυτό που ξέρει επίσης η Λίντσεϊ Γκράχαμ… είναι ότι οι άνθρωποι τα ακούνε αυτά και οι άνθρωποι κινητοποιούνται και κάνουν πράγματα», υπονοώντας προφανώς ότι υποκινούν μέρος του πληθυσμού στην πρόκληση βίας και ταραχών.
«Η 6η Ιανουαρίου ήταν το αποτέλεσμα αυτού του είδους τακτικής του Προέδρου Τραμπ και των συμμάχων του» σημείωσε η αναπληρώτρια εισαγγελέας, αναφερόμενη στην εισβολή των υποστηρικτών του πρώην προέδρου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, μια εισβολή που ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «το σπουδαιότερο κίνημα στην ιστορία των ΗΠΑ».
Εννέα θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων αυτοκτονιών μεταξύ αστυνομικών, έχουν συνδεθεί με την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν υποστηρικτές του Τραμπ ειπώθηκε να πολεμήσουν «δίχως αύριο» για να ανατρέψουν την εκλογική ήττα από τον Τζο Μπάιντεν, προσπαθώντας να σταματήσουν την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Κια η αλήθεια είναι ότι μέχρι να συμβεί αυτό, δεν θα τολμούσε κανείς να φανταστεί ότι είναι έστω πιθανή μια εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο.
Η φόβοι για πολιτική βία έχουν αυξηθεί
Έκτοτε, οι φόβοι για πολιτική βία έχουν αυξηθεί.
Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύγκρουση, όπως ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος του 1861-65, παραμένει απίθανη.
Αλλά πολλοί φοβούνται την ένταση του πολιτικού διχασμού και της πολιτικής βίας, ιδιαίτερα καθώς Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί που υποστηρίζουν το ψέμα του Τραμπ για εκλογική νοθεία κατεβαίνουν για το Κογκρέσο, κυβερνητικούς θώκους και τις βασικές εκλογικές θέσεις της πολιτείας.
«Αν οι θεσμοί μας εξασθενήσουν, η ιστορία θα μπορούσε να είναι διαφορετική»
Αυτό το μήνα, η Ρέιτσελ Κλάινφιλντ, ειδική στη μελέτη των εμφυλίων συγκορύσεων στο Carnegie Endowment for International Peace, είπε στον Guardian: «Χώρες με δημοκρατίες και κυβερνήσεις τόσο ισχυρές όσο η Αμερική δεν πέφτουν σε εμφύλιο πόλεμο. Αλλά αν οι θεσμοί μας εξασθενήσουν, η ιστορία θα μπορούσε να είναι διαφορετική».
Το 43% πιστεύουν είπε ότι ο εμφύλιος πόλεμος είναι τουλάχιστον κάπως πιθανός
Στη δημοσκόπηση του YouGov και του Economist, το 65% όλων των ερωτηθέντων είπε ότι η πολιτική βία έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2021. Ελαφρώς λιγότεροι, το 62%, πίστευε ότι η πολιτική βία θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης: «Κοιτάζοντας το μέλλον για τα επόμενα 10 χρόνια, πόσο πιθανό πιστεύετε ότι είναι να υπάρξει εμφύλιος πόλεμος σε αυτή τη χώρα;»
Μεταξύ όλων των πολιτών των ΗΠΑ, το 43% είπε ότι ο εμφύλιος πόλεμος ήταν τουλάχιστον κάπως πιθανός. Μεταξύ των σκληροπυρηνικών Δημοκρατικών και ανεξάρτητων το ποσοστό αυτό ήταν 40%. Αλλά μεταξύ των σκληρών Ρεπουμπλικανών το ποσοστό έφτανε το 54%.