Περίπου 25 χώρες απηύθυναν επίσημα έκκληση να διενεργηθεί έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους χιλιάδες θανάτους που έχει προκαλέσει ο λεγόμενος πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών τον οποίο έχει κηρύξει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε.
Την είδηση ανακοίνωσαν ομάδες ακτιβιστών, με την Ισλανδία να είναι η χώρα που υπέβαλε σχέδιο απόφασης για το ζήτημα, με την υποστήριξη κυρίως ευρωπαϊκών κρατών. Το κείμενο αυτό προτρέπει την κυβέρνηση των Φιλιππίνων να λάβει μέτρα πρόληψης και αποτροπής των εξωδικαστικών εκτελέσεων και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καλείται επισήμως να αναλάβει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης. Ο Ντουτέρτε δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να απειλήσει και να βρίσει μέλη του ΟΗΕ, δείχνοντας πως δεν τον απασχολούν το τι λένε για τις πρακτικές του.
Η κυβέρνηση του Ντουτέρτε διαβεβαιώνει ότι τα 5.000 και πλέον θύματα των επιχειρήσεων της αστυνομίας ήταν όλα τους κακοποιά στοιχεία, διακινητές ναρκωτικών που πρόβαλαν αντίσταση κατά της αρχής. Ακτιβιστές αντιτείνουν ότι οι νεκροί έχουν ανέλθει σε τουλάχιστον 27.000 αφότου εξελέγη ο Ντουτέρτε το 2016, υποσχόμενος να πατάξει την εγκληματικότητα. Ωστόσο έχουν υπάρξει και παράπλευρες απώλειες, όπως αυτή της Μίκα, ένα κοριτσάκι τριών ετών, που έπεσε νεκρό από σφαίρες κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας το Σαββατοκύριακο.
Στο διεθνές φόρουμ της Γενεύης αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία για το ζήτημα πριν ολοκληρωθεί η συνέλευσή του, η οποία διαρκεί τρεις εβδομάδες, την 12η Ιουλίου. Οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονται το τρέχον διάστημα στα 47 κράτη-μέλη του. Ένας από τους πρεσβευτές ασιατικών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα ψηφίσει το κείμενο, κρίνοντας πως «συμβαίνουν χειρότερα πράγματα στον κόσμο».