Ως σοβαρή υποψήφια για να αναλάβει το τιμόνι του ΝΑΤΟ μετά την πρόσκληση που έλαβε να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο αναδεικνύεται η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, σύμφωνα με το Politico.
H ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί τον ερχόμενο μήνα την Φρέντρικσεν τροφοδότησε συζητήσεις στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ σχετικά με το κατά πόσον η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει τη Δανή πρωθυπουργό για να αναλάβει καθήκοντα ΓΓ της Συμμαχίας, ρόλος που παραδοσιακά προορίζεται για Ευρωπαίο, αλλά με τις ευλογίες των ΗΠΑ.
Ο νυν ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται μετά από αρκετές παρατάσεις της θητείας του να εγκαταλείψει το πόστο του τον Σεπτέμβριο, εκτός κι αν παραμείνει για λίγους μήνες ακόμη, αν δεν μπορέσουν να καταλήξουν στον αντικαταστάτη του οι ηγέτες της Συμμαχίας.
Τα ατού και τα μειονεκτήματα της Φρέντρικσεν
Η Δανή πρωθυπουργός πληροί αρκετές προϋποθέσεις για να διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ καθώς οι σύμμαχοι αναζητούν μια πολιτική προσωπικότητα με το κύρος ενός επικεφαλής κυβέρνησης και δεδομένου ότι όλοι οι πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ ήταν άνδρες, υπάρχει ισχυρή πίεση να βρεθεί αυτή τη φορά μια γυναίκα υποψήφια.
Πρόσθετο ατού για την Φρέντρικσεν είναι ότι η Δανία θεωρείται μετριοπαθής χώρα εντός του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει ένθερμα την Ουκρανία και δεν είναι τόσο επιθετική όσο κάποια κράτη μέλη από το ανατολικό κέρας της Συμμαχίας. Διπλωμάτες από τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη είπαν στο Politico ότι η Φρέντρικσεν θεωρείται «σοβαρή υποψήφια».
Από την άλλη πλευρά η Φρέντρικσεν προέρχεται από μια χώρα, που κατείχε πρόσφατα το πόστο αυτό, καθώς από το 2009 μέχρι το 2014 ΓΓ του ΝΑΤO ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ενώ μια νέα υποψηφιότητα από σκανδιναβική χώρα μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από κάποια μέλη της Συμμαχίας.
Πέραν τούτων η Δανία υστερεί αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες – πέρυσι ξόδεψε το 1,38% της οικονομικής της παραγωγής σε αυτές έναντι του στόχου του 2%, που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για τα μέλη του.
Ενώ παραμένει ασαφές κατά πόσον και πότε η ίδια η Φρέντρικσεν θα ήταν διαθέσιμη για το πόστο αυτό. Τον περασμένο μήνα επέμεινε ότι δεν είναι υποψήφια.
Ποια άλλα ονόματα ακούγονται για το πόστο του ΓΓ του ΝΑΤΟ
Από την άλλη πλευρά ενδιαφέρον για το πόστο έχει εκδηλώσει ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, το εγκώμιο του οποίου ως «ευρέως σεβαστού» μεταξύ των ομολόγων του έπλεξε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.
Ενώ κυκλοφορούν και άλλα ονόματα, όπως εκείνο του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, του Ισπανού ομολόγου του, Πέδρο Σάντσεθ και της αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ.
Η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας, δημοφιλής εντός του ΝΑΤΟ, ακούγεται επίσης συχνά ως υποψήφια για τη διαδοχή του Στόλτενμπεργκ.