Ηταν 13 Οκτωβρίου του 1972, όταν αεροσκάφος τύπου Fairchild Hiller FH-227D της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης που απογειώθηκε από το Μοντεβιδέο με προορισμό το Σαντιάγο της Χιλής, συνετρίβη στις Ανδεις.
Δώδεκα επιβάτες σκοτώθηκαν ακαριαία και άλλοι πέντε υπέκυψαν στα τραύματά τους λίγες ώρες μετά. Από το πενταμελές πλήρωμα και τους 40 επιβαίνοντες, είχαν διασωθεί 28. Αυτοί ήταν που αγωνίστηκαν για να επιβιώσουν με ελάχιστη τροφή και καμία πηγή θερμότητας σε υψόμετρο άνω των 3.600 μέτρων. Ενας αγώνας επιβίωσης είχε μόλις ξεκινήσει…
Η έλλειψη φαγητού τους οδήγησε να φάνε τις σάρκες φίλων και συγγενών τους. Ενας επιζών των Ανδρων θυμάται τις ημέρες που πέρασε, τότε που κατέφυγε στον κανιβαλισμό, για να ζήσει. Ο José Luis 'Coche' Inciarte, ένας από τους 16 επιζώντες της τραγωδίας των Ανδεων, μίλησε στην εκπομπή «This Morning» του ITV, για τα όσα έζησε.
Τραγωδία στις Ανδεις: «Ολοι αποφασίσαμε να φάμε»
Αυτό που εξήγησε είναι ότι έπρεπε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, να κάνει το σώμα του να υπακούσει, για να μπορέσει να φάει τη σάρκα φίλων του. «Δεν υπήρχε άλλη επιλογή αν ήθελες να μείνεις ζωντανός», είπε και συνέχισε: «Κάναμε μια συνάντηση και συμφωνήσαμε ότι είτε θα το κάνουμε, είτε όχι. Το όχι σήμαινε ότι θα πεθαίναμε. Ολοι αποφασίσαμε να φάμε».
«Οταν πήγαινες να πάρεις ένα κομμάτι σάρκας, το σώμα του φίλου σου, το παγωμένο σώμα του, το χέρι σου δεν υπάκουε και έπρεπε να καταβάλλεις ενέργεια και να σκεφτείς για να κάνεις το χέρι σου να υπακούσει και μετά υπάκουε, αλλά όχι αμέσως», θυμάται ο επιζών. «Ηταν το ίδιο με το άνοιγμα του στόματος για να το βάλω μέσα και για να το καταπιώ», συμπληρώνει.
Ερωτηθείς για το εάν πίστευε ότι θα επιβιώσει, ο Coche είπε: «Τις περισσότερες ημέρες νόμιζα ότι θα έβγαινα από εκεί… Είχα μεγάλη εμπιστοσύνη σε εκείνους [σημ. Στους δύο που έφυγαν από το σημείο της τραγωδίας για να βρουν βοήθεια] για να φτάσουν σε κάποιο μέρος και το έκαναν. Αλλες μέρες, όμως, σε εκείνες τις τρομερές ημέρες που τους περιμέναμε, σκεφτόμουν ότι δεν θα έφταναν πουθενά, οπότε έβαζα ως ημερομηνία θανάτου μου τις 24 Δεκεμβρίου».
Οι επιζώντες της τραγωδίας των Ανδεων διασώθηκαν 72 ημέρες αργότερα, αφού ο Δρ Canessa, τότε ένας 19χρονος φοιτητής ιατρικής, και ένας άλλος επιζών, πεζοπορούσαν για 10 ημέρες για να βρουν βοήθεια. Οι δυο τους βρήκαν έναν βοσκό ο οποίος τους έδωσε φαγητό και στη συνέχεια ειδοποίησε τις αρχές.