Πολύ κρίσιμο χαρακτηρίζει τον όσο το δυνατόν γρηγορότερο εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξή της στο iefimerida.gr.
Παράλληλα, η κ. Κυριακίδου καλεί τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσεων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού και επισημαίνει ότι αν οι κυβερνήσεις παραμείνουν σε επαγρύπνηση θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξάντληση των αποθεμάτων ιατρικού εξοπλισμού.
Τέλος, η Ευρωπαία Επίτροπος σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε με πολύ ορθό τρόπο και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τις συστάσεις προκειμένου να σπάσει ο κύκλος της μετάδοσης του ιού.
Ολόκληρη η η συνέντευξη της Στέλλας Κυριακίδου:
Ερ: Ως βασική προτεραιότητα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού περιγράφεται η υιοθέτηση μιας κοινής και συντονισμένης στρατηγικής, βασισμένης σε επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες. Ποιοι είναι οι κεντρικοί άξονες αυτής της στρατηγικής;
Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία μεταβάλλεται και εξελίσσεται διαρκώς, για αυτό και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανανεώνει και αναβαθμίζει συνεχώς τις επιστημονικές του συστάσεις. Στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα, αναφερόμαστε ξεκάθαρα σε μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης που πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της επιδημίας και να καθυστερήσει η περαιτέρω εξάπλωση. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίσουν την αυξημένη εισαγωγή. Μεταξύ άλλων συστήνεται:
*Η αναστολή όλων των μαζικών συγκεντρώσεων, κοινωνικών ή εργασίας,
*η ακύρωση των ταξιδιών,
*το κλείσιμο των σχολείων,
*η ανάγκη μέριμνας για τα παιδιά, ή τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες,
*η προστασία του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, καθώς και των ηλικιωμένων.
Ταυτόχρονα έχει συσταθεί υπό την Προεδρία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν μια ομάδα που απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες-επιδημιολόγους ώστε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τα Κράτη Μέλη, ώστε να εφαρμόσουν τα πιο πάνω συγκεκριμένα μέτρα.
Ερ: Πόσο αναγκαία είναι η συνεργασία των πολιτών στην προσπάθεια που γίνεται;
Είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Οι πολίτες γνωρίζουν καλά τη σοβαρότητα της κατάστασης. Για αυτό και χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη και την πειθαρχία που απαιτείται από όλους, για την εφαρμογή αυστηρής προσωπικής υγιεινής. Το σύνθημα «πλένουμε τα χέρια μας», μπορεί να σώσει ζωές - όσο απλοϊκό κι αν αυτό ακούγεται.
Κρίσιμη η εξέταση αλλά και η απομόνωση
Ερ: Υπάρχει κάποιο πλάνο στην αντιμετώπιση της ασθένειας-μια που όπως γνωρίζουμε φάρμακο ή εμβόλιο δεν υπάρχει.
Στόχος μας πρέπει να είναι, όσο το δυνατόν ο γρηγορότερος εντοπισμός ανίχνευσης των περιπτώσεων και η αξιολόγηση της μετάδοσης. Επίσης, η απομόνωση των νέων κρουσμάτων. Ο εντοπισμός και η εξέταση, μέσω αναγνωρισμένων τεστ, των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και η απομόνωση τους. Αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης που έχουμε. Και φυσικά η περίθαλψη, στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο.
Ερ: Στις δηλώσεις σας, τονίζετε την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης πανδημίας. Έχετε διαπιστώσει εμπόδια ή ενδεχόμενους κινδύνους στη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου των κρατών-μελών της ΕΕ;
Τα κράτη μέλη καθημερινά δηλώνουν την αποφασιστικότητα τους για άμεση συνεργασία εντός της ΕΕ. Βρίσκομαι σε καθημερινή επαφή με τους Υπουργούς Υγείας, ενώ πραγματοποιούμε επίσης συνεχώς τηλέ-συσκέψεις, ώστε ο συντονισμός να είναι αυτός που η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί.
Παρεμβάσεις για στήριξη της δημόσιας Υγείας
Ερ: Ποιες κατευθύνσεις σχεδιάζει να υιοθετήσει η ΕΕ για την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων Δημόσιας Υγείας, τα οποία αποτελούν αυτή τη στιγμή την «εμπροσθοφυλακή» στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό;
Έχουμε ως Επιτροπή δρομολογήσει κοινές δημόσιες συμβάσεις με τα Κράτη Μέλη που αφορούν τα τεστ ανίχνευσης, τους ιατρικούς αναπνευστήρες καθώς και όλο τον εξοπλισμό που είναι αναγκαίος για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να στηρίξουμε συλλογικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αυτήν ακριβώς την εμπροσθοφυλακή.
Ερ: Με δεδομένο ότι όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι τα συστήματα Υγείας των κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπα με έναν «μαραθώνιο» –με την έννοια ότι η συγκεκριμένη κρίση θα διαρκέσει–, υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης των αποθεμάτων του αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού;
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο καλώ επίμονα όλα τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν τις πολύ σαφείς συστάσεις του ECDC για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Όσον αφορά πιθανές ελλείψεις, κινούμαστε σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα. Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Τα μέτρα της Ελλάδας είναι σωστά
Ερ: Μέσα από τη συγκεκριμένη επιδημία, η ΕΕ αποκτά κάποια νέα γνώση και ετοιμότητα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων μεγάλης κλίμακας;
Σίγουρα. Όμως αυτό που προέχει τώρα είναι να ξεπεράσουμε την παρούσα δύσκολη στιγμή. Όταν φτάσουμε στην επόμενη μέρα, θα έχουμε στη διάθεση μας τα δεδομένα, τα οποία θα μελετηθούν από τα ερευνητικά κέντρα και τους επιστήμονες, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι σε πιθανές μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.
Ερ: Πώς κρίνετε τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση; Είναι στη σωστή κατεύθυνση;
Θεωρώ ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει συμπεριφερθεί με ορθό τρόπο, από την πρώτη στιγμή που η επιδημία ξέσπασε στη χώρα. Θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι πολίτες τις συστάσεις των ελληνικών αρχών, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Πρέπει όλοι να προσέξουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειες μας, τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.