Ο αρχισυντάκτης τής υπό αναστολή ρωσικής εφημερίδας «Novaya Gazeta», Ντμίτρι Μουράτοφ, δέχθηκε επίθεση σε τρένο.
Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύει το NEXTA, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ρώσος δημοσιογράφος δέχθηκε επίθεση καθώς βρισκόταν στο τρένο και τον περιέλουσαν με λαδομπογιά και ασετόν.
Η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική:
Αναστολή λειτουργίας της ρωσικής εφημερίδας εξαιτίας λογοκρισίας
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου η Novaya Gazeta, μία από τις τελευταίες ανεξάρτητες «φωνές» στη Ρωσία, αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, στις 28 Μαρτίου η εφημερίδα ανέφερε ότι έλαβε μια δεύτερη προειδοποίηση από την κρατική υπηρεσία ελέγχου των επικοινωνιών της Ρωσίας, Roskomnadzor, με συνέπεια να σταματήσει τις διαδικτυακές και έντυπες δραστηριότητές της.
Σημειώνεται ότι οι δημοσιογράφοι στη Ρωσία δέχονται άνευ προηγουμένου πιέσεις από τις Αρχές, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Εξάλλου, δεν πρόκειται για το πρώτο Μέσο της χώρας που αναστέλλει τη δραστηριότητά του ή που δέχεται περιορισμούς από τις Αρχές.
Ποιος είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ Ρώσος δημοσιογράφος
Ο Ντμίτρι Αντρέγιεβιτς Μουράτοφ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2021 από κοινού με τη Μαρία Ρέσα, για «τις προσπάθειές τους να περιφρουρήσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη μακρόχρονη ειρήνη».
Μαζί με αρκετούς άλλους δημοσιογράφους, ο Μουράτοφ συνίδρυσε την εφημερίδα «Novaya Gazeta» το 1993, της οποίας διετέλεσε αρχισυντάκτης της από το 1995 μέχρι το 2017 και εκ νέου από το 2019 μέχρι σήμερα.
Η εφημερίδα είναι γνωστή για τα ρεπορτάζ της πάνω σε ευαίσθητα στη Ρωσία θέματα, όπως είναι η κυβερνητική διαφθορά και οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Επί αρχισυνταξίας του, ο Μουράτοφ δημοσίευσε άρθρα γραμμένα από τη μετέπειτα δολοφονηθείσα Άννα Πολιτκόφσκαγια, που επέκριναν τη διακυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Με τη «Novaya Gazeta» ο Μουράτοφ βοήθησε να δημιουργηθεί «η μόνη πραγματικά ασκούσα κριτική εφημερίδα με πανεθνική απήχηση στη σημερινή Ρωσία», σύμφωνα με την Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists).