Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επισημαίνοντας ότι δεν μπλοφάρει στο ζήτημα των πυρηνικών.
Μια επιστράτευση που ξεκινάει από σήμερα και κατά την οποία οι εφεδρείες του ρωσικού στρατού θα κληθούν να πολεμήσουν στην εισβολή του στην Ουκρανία.
Ποια είναι τα... κριτήρια της μερικής επιστράτευσης
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στο διάγγελμά του ότι οι Ρώσοι πολίτες που βρίσκονται σε εφεδρεία, αλλά και όσοι έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις με «ορισμένες στρατιωτικές ειδικότητες και σχετική εμπειρία» θα κληθούν σε επιστράτευση. Μάλιστα, όσοι κληθούν θα πρέπει να υποβληθούν σε πρόσθετη στρατιωτική εκπαίδευση, προτού σταλούν σε μάχιμες μονάδες.
Ένα μέτρο, όπως τόνισε ο Πούτιν, απαραίτητο «για την προστασία της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας», εννοώντας προφανώς τα εδάφη στα ανατολικά της Ουκρανίας που είχε καταλάβει η Ρωσία μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο και πρόσφατα, μετά την ουκρανική αντεπίθεση, ανακατέλαβε το Κίεβο.
Σε ό,τι αφορά στην επιστράτευση, με το διάταγμα, ο Πούτιν ουσιαστικά «δηλώνει» ότι οι συμβάσεις των Ρώσων στρατιωτών θα παρατείνονται επ' αόριστον, εκτός από τις περιπτώσεις απόλυσης των στρατιωτικών.
Με το μέτρο αναμένεται να κληθούν 300.000 έφεδροι, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος δήλωσε ότι οι κληρωτοί δεν θα επηρεαστούν από την κινητοποίηση, ενώ σε επιστράτευση δεν θα κληθούν οι φοιτητές.
Πρόκειται για την πρώτη επιστράτευση από τότε που η Σοβιετική Ένωση πολέμησε τη ναζιστική Γερμανία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και, όπως αναφέρθηκε, θα ξεκινήσει αμέσως.
Σημειώνεται ότι στη Ρωσία, αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν, έχουν ξεπουλήσει τα one way εισιτήρια με προορισμούς στο εξωτερικό που δεν χρειάζονται βίζα οι Ρώσοι πολίτες.
Αναμένονται κινητοποιήσεις στη Ρωσία κατά της μερικής επιστράτευσης
Πάντως, οι «φωνές» κατά της επιστράτευσης αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, με την ομάδα δικαιωμάτων «Vesna» να ανακοινώνει ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία.
Μάλιστα, το κάλεσμα για την κινητοποίηση του ρωσικού οργανισμού δικαιωμάτων ανάρτησε στο Twitter o σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Αντόν Γερατσένκο.
Όπως γράφει η «Vesna»: «Το διάγγελμα του Πούτιν θα σήμαινε ότι χιλιάδες Ρώσοι άνδρες -οι πατεράδες, τα αδέλφια και οι σύζυγοί μας- θα ριχτούν στην κρεατομηχανή του πολέμου. Για ποιον λόγο θα πεθάνουν; Γιατί οι μητέρες και τα παιδιά θα χύσουν δάκρυα; Για το παλάτι του Πούτιν;».
«Ντρέπομαι βαθιά για τη χώρα μου!» -Οι νέοι ψάχνουν τρόπους να φύγουν
Η απόφαση αυτή του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν φαίνεται να τυγχάνει της ευρείας αποδοχής των Ρώσων πολιτών, καθώς όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που εκφράζουν τις ανησυχίες τους τόσο για τους ίδιους όσο και για τους δικούς τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με το BBC, ο 30χρονος Ρώσος υπήκοος Ευγένιος, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε σύγχυση, καθώς με το άκουσμα του διαγγέλματος ανησυχεί για τον 55χρονο πατέρα του, ο οποίος θα κληθεί να καταταγεί στο στρατό.
Ο νεαρός δήλωσε στο BBC βαθιά «σοκαρισμένος, λυπημένος, αλλά και θυμωμένος για την επιστράτευση», ενώ προσθέτει: «Μιλάω με τη μαμά μου τώρα και προσπαθώ να καταλάβω αν κάποιος από την οικογένειά μας, ένας από τους αδελφούς μου ή ο πατέρας μου, θα πρέπει να πάει στον πόλεμο. Η μητέρα μου μού είπε "Δεν ξέρω. Έφυγες από τη Ρωσία πάνω στην ώρα"».
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Ευγένιος, όλοι του οι φίλοι -και πιθανότατα και πολλοί ακόμοι νέοι- ψάχνουν τρόπους να φύγουν από τη χώρα...
«Συζητώ με τους φίλους μου που βρίσκονται στη Ρωσία και παρακολουθούν όλες τις ειδήσεις και τα κανάλια Telegram για να μάθουν αν τους επιτρέπεται να φύγουν από τη Ρωσία σήμερα ή αύριο.
»Είναι δύσκολο να φανταστώ τι μπορεί να σημαίνει αυτή η κινητοποίηση και για τους ανθρώπους στην Ουκρανία, ντρέπομαι βαθιά για τη χώρα μου. Δεν θέλω αυτόν τον πόλεμο. Φαινόταν ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Προφανώς, μπορούν...», μία κουβέντα «γροθιά στο στομάχι», με την οποία συνειδητοποιεί κανείς πόσο «εγκλωβισμένος» ίσως νιώθει ο ρωσικός λαός σε αυτόν τον πόλεμο.
Σημειώνεται ότι η μερική επιστράτευση της Ρωσίας προκάλεσε τις αντιδράσεις των χωρών της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, που μιλούν για ανησυχητική κλιμάκωση της ρητορικής του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και για ένδειξη ότι το Κρεμλίνο έχει αποτύχει στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δείτε αντιδράσεις στο Twitter
«Μερική κινητοποίηση -είναι σαν να πηγαίνουν όλοι, εκτός από τους βουλευτές, καταλαβαίνω καλά;»
«Το αποφάσισαν, γράψτε ότι η κινητοποίηση δεν είναι πράγματι μερική, αλλά όλοι θα μπορούν να κληθούν. Μόνο τα παιδιά των "επισήμων" δεν θα μπορούν».
«Ανακοινώθηκε μερική κινητοποίηση. Λοιπόν, τώρα μαθαίνουμε το πραγματικό επίπεδο αποδοχής του πολέμου στη Ρωσία. Και την αποδοχή του Πούτιν».
«Δεν υπήρχαν στρατεύσιμοι. Μόνο συμβασιούχοι. Δεν θα υπάρξει κινητοποίηση. Η Ρωσία έχει μεγάλο στρατό. Λοιπόν, αυτή είναι μόνο μια μερική κινητοποίηση. Δεν ταιριάζω στα κριτήρια.
*** Είσαι εδώ τώρα… Με την πλήρη κινητοποίηση, είπαν ότι θα ήταν δυνατόν να καθίσουμε στα μετόπισθεν. Τι είναι αυτό τώρα;»
«Τι στο δ*** μερική κινητοποίηση, τι τριακόσιες χιλιάδες; Γιατί τόσες πολλές θαμμένες ζωές, τόσο αίμα, τόσο μίσος; Για ποιο λόγο; Τι στο διάολο; ???? Οι άντρες στην κυβέρνηση πρέπει να πεθάνουν γιατί είναι οι μόνοι που σπέρνουν πόλεμο και αίμα»
«Πούτιν: Ανακοινώθηκε η μερική κινητοποίηση στη Ρωσία, το διάταγμα υπογράφηκε, η κινητοποίηση θα αρχίσει αμέσως. Σας το είπα. Ο ψυχικά άρρωστος "Φύρερ" θα αναγκαστεί να μας οδηγήσει στο μέτωπο».
«Με λίγα λόγια, όσοι δεν θέλουν να πολεμήσουν για τον Πούτιν, προκειμένου να μην πάρουν 10 χρόνια για φοροδιαφυγή, μπορούν είτε να κλέψουν ένα μήλο από ένα κατάστημα είτε να φύγουν μόνο για δύο χρόνια από τη χώρα».
Γιατί ο Πούτιν οδηγήθηκε σε μερική επιστράτευση
Ρώσοι στρατιωτικοί και σημαίνοντα στελέχη, που τάσσονται στο πλευρό του Κρεμλίνου, παροτρύνουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επεκτείνει μαζικά την κλίμακα της επίθεσης που διεξάγεται στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο συνεχίζει να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Διαφορετικά, η Ρωσία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες ανατροπές και με μια πολύ μεγαλύτερη ουκρανική δύναμη, που λαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια σε προηγμένο δυτικό οπλισμό, όπως έχουν προειδοποιήσει.
Όλα αυτά έρχονται σε συνδυασμό με το ότι το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού κοινού έχει απομονωθεί σε μεγάλο βαθμό από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, και το Κρεμλίνο προσπαθούσε επί μήνες να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της. Ακόμη και μια μερική κινητοποίηση απειλεί να το αλλάξει αυτό.
Το διάταγμα του Πούτιν δεν θέτει όριο στον αριθμό των στρατευμάτων που θα μπορούσαν τελικά να επιστρατευθούν, αν χρειαστεί, αφήνοντας αυτό στην απόφαση του υπουργείου Άμυνας.
Νομικές αλλαγές για την αποφυγή... λιποταξίας
Σήμερα, Τετάρτη, το Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση σε έκτακτες προτεινόμενες νομικές αλλαγές που θα αυστηροποιήσουν τις ποινικές κυρώσεις για την αποφυγή της επιστράτευσης, καθώς και για τη λιποταξία, την ανυπακοή και την παράδοση.
Πούτιν: Κατηγορεί τη Δύση για τον πόλεμο της Κριμαίας
Αν και δεν πρόκειται για γενική επιστράτευση, στην οποία μπορεί να κληθεί να υπηρετήσει οποιοσδήποτε πολίτης, η ανακοίνωση του Πούτιν σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση στην παραπαίουσα εκστρατεία του, στην οποία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες στρατευμάτων και εξοπλισμού.
Στην ομιλία του, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο στρατός του αντιμετωπίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της συλλογικής Δύσης σε ένα μέτωπο άνω των 600 μιλίων στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη Δύση ότι ξεκίνησε πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα δώσει την πλήρη υποστήριξή της στα δημοψηφίσματα που προγραμματίζονται για το Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Στην επιθετική αντιρωσική πολιτική της η Δύση έχει ξεπεράσει όλα τα όρια. Ο στόχος της Δύσης είναι να αποδυναμώσει και να καταστρέψει τη Ρωσία», δήλωσε ο Πούτιν. «Λένε ανοιχτά ότι το 1991 κατάφεραν να καταστρέψουν τη Σοβιετική Ένωση και τώρα ήρθε η ώρα για την ίδια τη Ρωσία».
Ο πυρηνικός... εκβιασμός της Δύσης
Επιπλέον, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί «πυρηνικό εκβιασμό» και προειδοποίησε ότι, αν απειληθεί η «εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει».
«Εκείνοι που προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι o άνεμος μπορεί επίσης να στραφεί προς την κατεύθυνσή τους», ανέφερε.