«Αποκλιμάκωση» στις μέχρι πρότινος τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας διαφαίνεται, σύμφωνα με μια επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η εν λόγω επιστολή προς το αμερικανικό Κογκρέσο αναφέρει ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ».
Όπως αναφέρει το Reuters, η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.
Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής είχε αποφύγει να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.
Τι αναφέρεται στην επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπογράφεται από το ανώτατο νομοθετικό στέλεχος, τουρκικής καταγωγής, Naz Durakoglu. Στην επιστολή αναγνωρίζονται οι τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ταυτόχρονα περιγράφεται η υποστήριξη και οι αμυντικοί δεσμοί της Τουρκίας με την Ουκρανία, ως «σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για κακή επιρροή στην περιοχή».
Αν και η επιστολή δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση των μαχητικών, τονίζεται ότι οι τιμωρητικές ενέργειες της Ουάσιγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αντιπροσωπεύουν «ένα σημαντικό τίμημα».
«Οι καλές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι για το συμφέρον του ΝΑΤΟ»
«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν, ωστόσο, επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, οικονομικά και εμπορικά, που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», αναφέρει η επιστολή.
«Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει ειδοποίηση του Κογκρέσου, εάν το υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει», προστίθεται.
Η Άγκυρα είχε παραγγείλει προηγουμένως περισσότερα από 100 αμερικανικά αεροσκάφη F-35, αλλά η Ουάσιγκτον την απέβαλε από το πρόγραμμα αφού η Τουρκία αγόρασε τους ρωσικούς S-400. Η Τουρκία χαρακτήρισε την κίνηση άδικη και ζήτησε αποζημίωση, ύψους 1,4 δισ. δολαρίων.