Οι επιστήμονες στην Οξφόρδη υποστηρίζουν ότι βρήκαν την προέλευση του νερού στη Γη -Δεν προήλθε από αστεροειδείς - iefimerida.gr

Οι επιστήμονες στην Οξφόρδη υποστηρίζουν ότι βρήκαν την προέλευση του νερού στη Γη -Δεν προήλθε από αστεροειδείς

Θαλασσινό νερό
Οι επιστήμονες στην Οξφόρδη υποστηρίζουν ότι βρήκαν την προέλευση του νερού στη Γη
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Eπιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την προέλευση του νερού στη Γη και δεν ήταν από αστεροειδείς που έπεσαν στον πλανήτη μας.

Με άφθονο υγρό νερό, η Γη είναι ένα από τα λίγα μέρη στο σύμπαν όπου η ζωή μπορεί να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Όμως οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και καιρό από πού ακριβώς προήλθε όλο το ζωογόνο νερό μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελικά, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν την απάντηση - και υποστηρίζουν ότι, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, το νερό της Γης δεν προήλθε τελικά από αστεροειδείς.

Το νερό δεν προήλθε από αστεροειδείς

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα συστατικά του νερού στους ωκεανούς και τα ποτάμια μας ήταν στην πραγματικότητα μέρος της Γης από την αρχή.

Στη μελέτη, η ομάδα ανέλυσε έναν σπάνιο αστεροειδή που αποτελείται από ένα υλικό πολύ παρόμοιο με τα βραχώδη συντρίμμια που ενώθηκαν για να δημιουργήσουν τη Γη. Χρησιμοποιώντας μια ισχυρή δέσμη ακτίνων Χ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα υλικά αυτά ήταν «απίστευτα πλούσια» σε υδρογόνο, το οποίο σχηματίζει νερό όταν συνδυάζεται με οξυγόνο.

Ο ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο Tom Barrett, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε μάλιστα στην Daily Mail: «Το μεγάλο συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι το υδρογόνο, και κατ' επέκταση τα συστατικά για το νερό, ενσωματώθηκαν στη Γη από τα πρωταρχικά δομικά στοιχεία της, καθιστώντας αναπόφευκτο το επακόλουθο του σχηματισμού του πλανήτη μας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το νερό στην επιφάνεια των πλανητών δεν είναι τόσο απίθανο όσο νομίζαμε προηγουμένως».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να εξηγήσουν πώς μπόρεσε να αναπτυχθεί η ζωή στη Γη και αν θα μπορούσε να υπάρχει και σε άλλους πλανήτες, οι επιστήμονες πρέπει πρώτα να καταλάβουν πώς προέκυψε το υγρό νερό.

Το νερό στη Γη σχηματίστηκε από τον συνδυασμό υδρογόνου και οξυγόνου, οπότε η συζήτηση έχει συχνά επικεντρωθεί στο πώς αυτά τα στοιχεία έφτασαν στη Γη.

Πολλοί πίστευαν ότι τα πετρώματα που ενώθηκαν για να δημιουργήσουν τη Γη πριν από 4,55 δισεκατομμύρια χρόνια ήταν πολύ φτωχά σε υδρογόνο για να εξηγήσουν όλο το νερό που βλέπουμε σήμερα στον πλανήτη. Συνεπώς, προτάθηκε ότι το νερό μπορεί να προήλθε από διαστημικούς βράχους πλούσιους σε υδρογόνο ή καλυμμένους με πάγο από άλλα μέρη του σύμπαντος που έπεσαν στη Γη πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο καλύτερος τρόπος για να επαληθευτεί αυτή τη θεωρία είναι να ψάξει κάποιος για μετεωρίτες που περιπλανώνται στο Διάστημα από τότε που σχηματίστηκε ο πλανήτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη νέα τους μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Icarus, οι ερευνητές μελέτησαν έναν μετεωρίτη με την ονομασία LAR 12252, ο οποίος είχε βρεθεί στην Ανταρκτική. Ο LAR 12252 είναι ένας σπάνιος τύπος μετεωρίτη, ο οποίος έχει σύνθεση παρόμοια με εκείνη της πρώιμης Γης. Μια γαλλική ερευνητική ομάδα είχε δείξει προηγουμένως ότι το πέτρωμα αυτό περιείχε υδρογόνο κρυμμένο μέσα σε μικροσκοπικές σφαιρικές δομές που ονομάζονται χονδρίτες.

Αλλά ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η μελέτη τους σήμαινε ότι δεν ήταν σαφές αν αυτό το υδρογόνο ήταν ένα αρχικό «εγγενές» μέρος του πετρώματος ή αν ήταν μόλυνση από τη Γη.

Για να μάθουν περισσότερα, ο Δρ Barrett και οι υπόλοιποι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται φασματοσκοπία απορρόφησης ακτίνων Χ.

Αυτή η τεχνική λειτουργεί με την εκπομπή μιας πολύ ισχυρής δέσμης ακτίνων Χ στο υλικό και την εξέταση της απορρόφησης ενέργειας κάθε ατόμου, για να υπολογιστεί ποιο στοιχείο είναι και σε τι είδους χημική ουσία ανήκει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν οι ερευνητές έριξαν τις ακτίνες Χ στις άκρες των χονδριτών, όπου είχε βρεθεί νερό στο παρελθόν, διαπίστωσαν ότι οι περιοχές αυτές ήταν εξαιρετικά πλούσιες σε μια χημική ουσία που ονομάζεται υδρόθειο. Δεδομένου ότι αυτό το πέτρωμα είναι τόσο παρόμοιο με τη σύνθεση της Γης όταν σχηματίστηκε, αυτό υποδηλώνει ότι ο πλανήτης μπορεί να είχε ήδη αρκετό υδρογόνο για να σχηματιστεί υγρό νερό.

Η Γη είχε ό,τι χρειαζόταν

Ο δρ James Bryson, επίσης συντάκτης της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής ορυκτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επισημαίνει: «Η εργασία μας υποδηλώνει ότι το νερό δεν χρειαζόταν να μεταφερθεί από αστεροειδείς. Το υλικό που δημιούργησε τη Γη πιθανόν περιείχε αρκετό υδρογόνο, με τη μορφή υδρόθειου, για να εξηγήσει ολόκληρη την παρουσία νερού στη Γης».

Επιπλέον, η θέση των χημικών ουσιών που είναι πλούσιες σε υδρογόνο στον μετεωρίτη είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι τα ευρήματά τους είναι ακριβή.

Ενώ το υλικό ήταν πλούσιο σε υδρόθειο, τα μέρη του μετεωρίτη που είχαν σημάδια μόλυνσης, όπως ρωγμές ή σκουριά, δεν είχαν καθόλου. Αυτό υποδηλώνει στους ερευνητές ότι το υδρογόνο στον μετεωρίτη πρέπει να ήταν μέρος της δομής του πριν φτάσει στη Γη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως δήλωσε ο Bryson: «Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι οι μετεωρίτες που μετρήσαμε αποτελούν μια καλή αποτύπωση των δομικών στοιχείων της Γης. Ωστόσο, αυτό δείχνει ότι ένα μέρος του νερού στην επιφάνεια και το μεγαλύτερο μέρος του νερού στο εσωτερικό του πλανήτη, το οποίο αποτελεί την πλειονότητα του πλανήτη, ήταν εκεί από την αρχή».

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπήρχε αρκετό υδρογόνο στη Γη από την αρχή της δημιουργίας της, ώστε να σχηματιστεί άφθονο νερό. Δεν ξέρουμε πότε ή πώς συνέβη αυτό, αλλά ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα εμπνεύσει την εξέταση αυτών των ερωτημάτων», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ νερό γη πλανήτης Οξφόρδη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ