Ένας Γάλλος επιστήμονας παραδέχθηκε ότι η φωτογραφία που ανέβασε στο Twitter υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα μακρινό αστέρι, τελικά έδειχνε ένα... ισπανικό σαλάμι.
Ο Étienne Klein, διάσημος φυσικός και διευθυντής της Επιτροπής Εναλλακτικών Ενεργειών και Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας, μοιράστηκε την επίμαχη φωτογραφία με τους διαδικτυακούς του φίλους στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι ήταν μια εικόνα ενός μακρινού άστρου που τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
Στην ανάρτησή του, μάλιστα, ο Klein επαινούσε το τηλεσκόπιο για το επίπεδο λεπτομέρειας που παρείχε. «Η εικόνα του Proxima Centauri, του πλησιέστερου άστρου στον Ήλιο, που βρίσκεται 4,2 έτη φωτός μακριά μας. Τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας… Ένας νέος κόσμος αποκαλύπτεται καθημερινά», έγραψε ο επιστήμονας στην ανάρτηση που είδαν οι περισσότεροι από 91.000 ακόλουθοί του την περασμένη Κυριακή.
Σύμφωνα με το CNN, η ανάρτηση έγινε retweet και σχολιάστηκε από χιλιάδες χρήστες, οι οποίοι πήραν ως δεδομένο τα λόγια του επιστήμονα. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν ήταν όπως φαινόταν.
Με μια σειρά από tweets που ανήρτησε αργότερα, ο Klein παραδέχτηκε ότι στην πραγματικότητα, η εικόνα ήταν μια κοντινή λήψη μιας φέτας σαλαμιού που τραβήχτηκε σε μαύρο φόντο.
«Λοιπόν, όταν είναι ώρα για κοκτέιλ, οι γνωστικές προκαταλήψεις φαίνεται να βρίσκουν πολύ χώρο… Προσοχή. Σύμφωνα με τη σύγχρονη κοσμολογία, κανένα αντικείμενο που να σχετίζεται με τα ισπανικά αλλαντικά δεν υπάρχει πουθενά αλλού εκτός από τη Γη», έγραψε ο Γάλλος επιστήμονας.
Η «συγγνώμη» του επιστήμονα μετά τις αντιδράσεις για τη γκάφα με το... αστέρι-σαλάμι
Αφού αντιμετώπισε σωρό αντιδράσεων από μέλη της διαδικτυακής κοινότητας για την ανάρτηση με το σαλάμι, στη συνέχεια έγραψε: «Λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα σχόλια, αισθάνομαι υποχρεωμένος να διευκρινίσω ότι αυτό το tweet που δείχνει μια υποτιθέμενη φωτογραφία του Proxima Centauri ήταν ένα αστείο. Ας μάθουμε να είμαστε επιφυλακτικοί με το επιχειρήματα από θέσεις εξουσίας όσο και με την αυθόρμητη ευγλωττία ορισμένων εικόνων».
Την Τετάρτη, ο Κλάιν ζήτησε συγγνώμη για την ανάρτηση, λέγοντας ότι πρόθεσή του ήταν «να προτρέψει όλους να προσέχουν τις εικόνες που βλέπουν και θεωρούν αυτονόητες». Σε μια προσπάθεια να επανορθώσει, δημοσίευσε μια εικόνα του θεαματικού γαλαξία Cartwheel, διαβεβαιώνοντας τους followers ότι αυτή τη φορά η φωτογραφία ήταν γνήσια.
Το τηλεσκόπιο Webb, το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που εκτοξεύτηκε ποτέ στο διάστημα, ξεκίνησε επίσημα τις επιστημονικές λειτουργίες του στις 12 Ιουλίου. Θα μπορεί να κοιτάζει μέσα στις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών και να παρατηρεί μερικούς από τους πρώτους γαλαξίες στο σύμπαν βλέποντάς τους μέσω υπέρυθρου φωτός, που είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι.