Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχώρησε από τη Βρετανία αφού επιδόθηκε σε μια επίδειξη ενότητας με το Λονδίνο κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψης, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και μετά τον βασιλιά, την παραμονή της σημαντικής συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.
Με όλη τη μεγαλοπρέπεια της βρετανικής μοναρχίας, ο Τζο Μπάιντεν έγινε δεκτός το μεσημέρι από τον Κάρολο Γ' στον πύργο του Ουίνδσορ, 40 χλμ. δυτικά του Λονδίνου, για τσάι και για συζήτηση για το περιβάλλον.
Έπειτα από μια θερμή χειραψία με τον μονάρχη, τιμητική φρουρά υποδέχθηκε τον 80χρονο Αμερικανό πρόεδρο και οι Φρουροί της Ουαλίας παιάνισαν τον αμερικανικό ύμνο, τον οποίο ο Μπάιντεν άκουσε έχοντας το χέρι στην καρδιά.
Οι δύο ηγέτες επρόκειτο να μιλήσουν κυρίως για το περιβάλλον, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, θέμα στο οποίο ο βασιλιάς είναι προσηλωμένος εδώ και πολύ καιρό και για το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος τρέφει «μεγάλο σεβασμό», είχε εξηγήσει από το προεδρικό αεροσκάφος ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του βασιλιά μετά τη στέψη του Κάρολου Γ'.
Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν είχαν παραστεί στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β', η οποία πέθανε στις 8 του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Έπειτα από δύο ώρες στο Ουίνδσορ, ο Αμερικανός πρόεδρος αναχώρησε από τη Βρετανία για το Βίλνιους και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Στην Ντάουνινγκ Στριτ νωρίτερα ο Μπάιντεν
Πριν από τον πύργο του Ουίνδσορ, ο Τζο Μπάιντεν πέρασε 40 λεπτά στη Ντάουνινγκ Στριτ, όπου έγινε δεκτός από τον Ρίσι Σούνακ, πριν πάρει τσάι στους κήπους της πρωθυπουργικής κατοικίας.
Ο Μπάιντεν εξήρε τη σχέση που ενώνει τις δύο χώρες, που είναι «γερή σαν βράχος». «Δεν θα μπορούσα να συναντήσω έναν πιο στενό φίλο και έναν μεγαλύτερο σύμμαχο», δήλωσε.
ΗΠΑ και Βρετανία είναι «δύο σύμμαχοι από τους πιο σταθερούς» στους κόλπους του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ, του οποίου η σημερινή ήταν η έκτη συνάντηση με τον Μπάιντεν.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αμερικανοβρετανικές σχέσεις είναι «ακλόνητες» και τόνισε ότι ο ίδιος και ο Σούνακ είχαν συνομιλήσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.
Στη σημερινή συνάντηση, Σούνακ και Μπάιντεν συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την απόφαση των ΗΠΑ να αποστείλουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία.
Ο Σούνακ δήλωσε στον Μπάιντεν ότι η Βρετανία έχει υπογράψει διεθνή συνθήκη που αποθαρρύνει τη χρήση πυρομαχικών διασποράς και ότι εναπόκειται σε κάθε χώρα να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις για τη χρήση των όπλων αυτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας με βάση τη συνθήκη, που περιλαμβάνει την αποθάρρυνση της χρήσης τους. Δεν υπάρχει αλλαγή από εμάς επ’ αυτού, προφανώς εναπόκειται σε κάθε χώρα να λάβει μια απόφαση» δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους, αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι δύο άνδρες θα μπορούσαν να συναντήσουν εμπόδια στις μεταξύ τους σχέσεις σχετικά με τον επόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, αφού ο Μπάιντεν φάνηκε να μπλοκάρει τις φιλοδοξίες του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας και υποστήριξε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της ΕΕ για την κορυφαία θέση.
Φωτογραφίες από την άφιξη του Μπάιντεν στο Γουίνδσορ
Φωτογραφίες: ΑΡ