Επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, τρεις ημέρες μετά τους θανάτους εργαζομένων οργάνωσης αρωγής στη Γάζα - iefimerida.gr

Επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, τρεις ημέρες μετά τους θανάτους εργαζομένων οργάνωσης αρωγής στη Γάζα

Τζο Μπάιντεν Μπέντζαμιν Νετανιάχου Πρόεδρος ΗΠΑ Ισραήλ
Φωτογραφία Αρχείου / Πηγή: AP - Debbie Hill
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να τα πουν στο τηλέφωνο σήμερα, τρεις ημέρες μετά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε ξένους εργαζόμενους ανθρωπιστικής οργάνωσης, βαθαίνοντας ακόμα λίγο το χάσμα στη σχέση των δυο κρατών, κατά τα άλλα στενών συμμάχων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα μιλήσουν αύριο», είπε χθες Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός αξιωματούχος ενήμερος σχετικά, ερωτηθείς για δημοσιεύματα επ’ αυτού.

Η προηγούμενη συνδιάλεξη των δυο ηγετών είχε γίνει τη 18η Μαρτίου, σε ατμόσφαιρα ήδη τεταμένη. Έκτοτε οι αποκλίσεις των δυο συμμάχων μοιάζουν να μεγεθύνονται, με φόντο την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στον παλαιστινιακό θύλακο που βομβαρδίζεται ακατάπαυστα επί σχεδόν έξι μήνες.

Η ένταση φάνηκε να κλιμακώνεται στο μεσοδιάστημα, ειδικά αφού η Ουάσιγκτον επέτρεψε να εγκριθεί σε ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στα τέλη Μαρτίου απόφαση που καλούσε να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός», που παρότι στη θεωρία είναι νομικά δεσμευτική απορρίφθηκε ξερά από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Οι θάνατοι τη Δευτέρα σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα επτά εργαζομένων της ΜΚΟ World Central Kitchen, με έδρα τις ΗΠΑ, που είχαν πάει να μοιράζουν τρόφιμα στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θυλάκου, καθώς είναι αντιμέτωπος με λιμό, αύξησαν περαιτέρω την αμερικανική δυσαρέσκεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε δημόσια «αγανακτισμένος» για τα πλήγματα εναντίον της ομάδας της WCK και έκρινε ότι το Ισραήλ δεν κάνει «αρκετά» για να προστατεύει εθελοντές οι οποίοι πάνε στον θύλακο για να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό.

Mea culpa

Τα πτώματα των έξι υπηκόων δυτικών χωρών (μιας Αυστραλής, ενός Πολωνού, ενός Αμερικανοκαναδού και τριών Βρετανών), που σκοτώθηκαν μαζί με τον παλαιστίνιο οδηγό και διερμηνέα τους, μεταφέρθηκαν χθες Τετάρτη στην Αίγυπτο, όπου θα παραδοθούν σε αντιπροσώπους των χωρών τους για τον επαναπατρισμό τους.

Ο ισραηλινός στρατός είπε το mea culpa του, με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατηγό Χερτσί Χαλεβί να αναγνωρίζει πως διαπράχθηκε «σοβαρό λάθος», το οποίο «δεν έπρεπε να είχε γίνει». Ο κ. Νετανιάχου από την πλευρά του έκανε λόγο για «τραγικό» συμβάν, χωρίς όμως να επιδείξει την παραμικρή πρόθεση να ξανασκεφτεί την πορεία των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχει ορκιστεί ότι θα «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ωστόσο αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση στο εσωτερικό, καθώς τις τελευταίες ημέρες γίνονται αλλεπάλληλες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και εξοργισμένων συγγενών ομήρων.

Χθες βράδυ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς, που παρότι υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης πολέμου παραμένει ο βασικός αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάλεσε να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο, όπως είχε παροτρύνει ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Τζο Μπάιντεν προσέφερε ανεπιφύλακτη υποστήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον μικροσκοπικό παλαιστινιακό θύλακο.

Πίεση

Όμως ο Δημοκρατικός πολιτικός, 81 ετών, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την 5η Νοεμβρίου, δέχεται ολοένα μεγαλύτερη πίεση στις ΗΠΑ να αντιδράσει στην ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που διενεργήθηκε τον Μάρτιο και δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, το 55% των Αμερικανών αποδοκιμάζει πλέον τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στον θύλακο, από 45% τον Νοέμβριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αμερικανός πρόεδρος αρνείται ως αυτό το στάδιο να θέσει όρους για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ενώ απαιτεί η όποια κατάπαυση του πυρός να συνοδευτεί από απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με νέα καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείο βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Κατά ισραηλινές πηγές, άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους πιστεύεται πως εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο πάνω από 130 — όμως 34 εξ αυτών θεωρείται πως είναι νεκροί.

Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ στον θύλακο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 32.975 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Από το ξέσπασμα αυτού του πολέμου, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας 196 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους 175 που δούλευαν για τον ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του, τον Αντόνιο Γκουτέρες, που δεν σταματά να καλεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χειρότερη κι από καταστροφική»

Μετά την επιστροφή του έπειτα από αποστολή του στη Λωρίδα της Γάζας ο Ντόμινικ Άλεν, αξιωματούχος του ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA), τόνισε πως η κατάσταση είναι «χειρότερη κι από καταστροφική» στον θύλακο όπου η ανθρωπιστική βοήθεια, που υποβάλλεται σε αυστηρούς ελέγχους από το Ισραήλ, δεν εισέρχεται παρά με το σταγονόμετρο.

«Οι παραδόσεις αλευριού καθυστερούν και υπάρχει έλλειψη (…) Υπάρχει επίσης έλλειψη λαχανικών, κρέατος και άλλων βασικών προϊόντων», τόνιζε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της πόλης της Γάζας που είχε πάει να βρει τρόφιμα.

«Κοιμόμαστε στον δρόμο, στο κρύο, στην άμμο, δεινοπαθούμε για να εξασφαλίσουμε τρόφιμα για τις οικογένειές μας, ειδικά για τα μικρά παιδιά μας», είπε άλλος.

Μετά τον φονικό βομβαρδισμό της Δευτέρας, η World Central Kitchen, η οποία διένειμε καθημερινά γεύματα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε πως αναστέλλει με άμεση ισχύ τη δραστηριότητά της, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την ανησυχία για τους 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την ανακοίνωση, δεύτερο πλοίο φορτωμένο τρόφιμα επέστρεψε στην Κύπρο, από όπου είχε αναχωρήσει, ενώ είχε φθάσει στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας, κατά δεδομένα του εξειδικευμένου ιστότοπου VesselFinder.

Μη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) έκρινε πως ο βομβαρδισμός του ισραηλινού στρατού εναντίον της οχηματοπομπής της WCK είχε «χαρακτηριστικά αεροπορικού πλήγματος ακριβείας», γεγονός που υποδεικνύει πως έγινε «με πρόθεση».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, που έκανε λόγο για νέους βομβαρδισμούς στη Χαν Γιούνις, τη Ουάντι ας Σάλκα, τη Ντέιρ αλ Μπάλα και τη Ράφα, στις ισραηλινές επιχειρήσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 61 άνθρωποι τις τελευταίες 24 ώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τζο Μπάιντεν Μπέντζαμιν Νετανιάχου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ