Επίδειξη ενότητας έκαναν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο οικοδεσπότης του, Τζουζέπε Κόντε στη Ρώμη.
Ο Γάλλος πρόεδρος --ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τον Κόντε μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Πεντάστερων και του Δημοκρατικού Κόμματος- και ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφάσισαν να βάλουν στην άκρη την κόντρα μεταξύ των δύο χωρών για το μεταναστευτικό και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας «αυτόματος μηχανισμός» καταμερισμού των μεταναστών, στον οποίο να συμμετέχουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων αν δεν το πράξουν.
Παρίσι και Ρώμη θα υπερασπιστούν στους κόλπους της ΕΕ «την κοινή θέση τους ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο" στην υποδοχή των μεταναστών, εξήγησε ο Μακρόν.Οι δύο ηγέτες, μετά τη σύντομη συνομιλία που είχαν, ζήτησαν να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαδικασία επαναπατρισμού εκείνων των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη. Ο Κόντε υπογράμμισε ότι η Ιταλία «δεν θα επιτρέψει στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στη χώρα», αλλά επίσης έκρινε ότι θα πρέπει «να γίνει διαχείριση αυτού του φαινομένου». Μέχρι πρόσφατα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, της ακροδεξιάς Λέγκας, απαγόρευε στους μετανάστες να αποβιβαστούν σε ιταλικά λιμάνια.
Η σύντομη επίσκεψη του Μακρόν έστειλε ένα σαφές μήνυμα ανανέωσης της φιλίας μεταξύ των δύο κρατών μετά την ένταση στις διμερείς σχέσεις που προηγήθηκε όταν ανακλήθηκε ο Γάλλος πρεσβευτής στην Ιταλία λόγω της συνάντησης του τότε αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και νυν ΥΠ ΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο με ηγετικό στέλεχος των Κίτρινων Γιλέκων. Αν και οι Πεντάστεροι παραμένουν στην εξουσία, η απομάκρυνση της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι από την κυβέρνηση συνέβαλε θεαματικά στη βελτίωση του κλίματος στις ιταλο-γαλλικές σχέσεις.