Σε κεντρικό πρωταγωνιστή της συγκέντρωσης των κομμάτων της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς στο Μιλάνο αναδείχθηκε ο Ματέο Σαλβίνι, μιας ακροδεξιάς που φιλοδοξεί, όπως είπε ο ίδιος, να απελευθερώσει τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ από την «παράνομη κατοχή» των Βρυξελλών.
«Σε αυτήν την πλατεία δεν υπάρχουν εξτρεμιστές, δεν υπάρχουν ρατσιστές ή φασίστες», είπε ο Σαλβίνι περιστοιχισμένος από καμιά δεκαριά συμμάχους του, μεταξύ των οποίων η Μαρίν Λεπέν και ο Γιεργκ Μόιτεν της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», απευθυνόμενος σε χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν υπό βροχήν στην μεγάλη πλατεία του καθεδρικού ναού του Μιλάνου. «Οι εξτρεμιστές είναι εκείνοι που κυβέρνησαν την Ευρώπη επί 20 χρόνια στο όνομα της φτώχειας και της αβεβαιότητας», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός της ξενοφοβικής Λέγκα μπροστά τις γαλάζιες σημαίες του κόμματός του και λίγες κόκκινες του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, η οποία συμβολικά «δάνεισε» στους εθνικιστές/λαϊκιστές συμμάχους της την Μασσαλιώτισσα, το εθνικό ύμνο της Γαλλίας, θεωρώντας ότι «η ημέρα της δόξας» των πατρίδων «έχει φθάσει», σε ομιλία της που προηγήθηκε του Σαλβίνι.
Ο Σαλβίνι κάλεσε τους ψηφοφόρους να κινητοποιηθούν μαζικά στις 26 Μαΐου για να ξεπεράσουν την Αριστερά στις ευρωεκλογές και να γυρίσουν την πλάτη στο παρελθόν. «Η επιλογή είναι ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, ανάμεσα στον δρόμο και τα σαλόνια των επιχειρηματικών κύκλων», είπε. Ενώ αναφέρθηκε επανειλημμένα στην καθολική θρησκεία και στις ιουδαϊκές-χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης, κραδαίνοντας ένα ροζάριο και επικαλούμενος την Παρθένο Μαρία. «Μία θρησκεία που λέει ότι μία γυναίκα αξίζει λιγότερο από έναν άνδρα δεν θα μπορέσει ποτέ να επιβληθεί στη δική μου πατρίδα», φώναξε ο Ματέο Σαλβίνι, υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους.
«Basta islam», είχε φωνάξει λίγο πριν την ομιλία του Σαλβίνι ο Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας στην Ολλανδία, ενώ η Μαρίν Λεπέν έστρεψε τα πυρά της κατά «μίας ολιγαρχίας χωρίς σημεία αναφοράς, χωρίς ρίζες, χωρίς ψυχή, που μας κυβερνά με μόνη φιλοδοξία την υποταγή και στην διάλυση των εθνών μας». «Λέμε "όχι" σε αυτή τη μετανάστευση που πνίγει τις χώρες μας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των λαών μας, του κοινωνικού μας κράτους και τις αξίες του πολιτισμού», είπε η επικαλούμενη την Ευρώπη «των χιλιετιών», «κόρη της Αθήνας και της Ρώμης, του χριστιανισμού και του Διαφωτισμού». «Θέλουμε να ζήσουμε στην Γαλλία ως Γάλλοι, στην Ιταλοί ως Ιταλοί και ευρύτερα στην Ευρώπη ως Ευρωπαίοι», είπε.
Πλήγμα για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά το σκάνδαλο Στράχε στην Αυστρία
Σαλβίνι και Λεπέν ευελπιστούν η παράταξή τους, η «Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών» να αναδειχθεί τρίτη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο. Αλλά η ακροδεξιά συμμαχία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα μετά το σκάνδαλο της υπόθεσης Ίμπιζα στην Αυστρία που υποχρέωσε σε παραίτηση τον Αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους του Σαλβίνι. Ερωτηθείσα αν η ακροδεξιά παράταξη θα διατηρήσει τους δεσμούς της με το FPO, το κόμμα του Στράχε, η Λεπέν τόνισε: «Θα απαντήσουμε όταν ακούσουμε τις εξηγήσεις του κ. Στράχε. Αλλά όποιο κι αν είναι το ποσοστό αλήθειας στις κατηγορίες, το FPΟ εκπροσωπεί το 25% του εκλογικού σώματος, άρα [οι κατηγορίες] δεν θα το εξαφανίσουν. Εκπλήττομαι που αυτό το βίντεο από το 2017 βγαίνει τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές».
Σύμφωνα με ανάλυση της Τeneo οι δύο κύριες παρατάξεις του ευρωκοινοβουλίου, ΕΛΚ και Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, θα βγουν αποδυναμωμένες από τις κάλπες στις ευρωεκλογές με το ποσοστό αμφοτέρων να πέφτει για πρώτη φορά κάτω από το 50%, αλλά οι ψηφοφόροι αναμένεται να ενισχύσουν περισσότερο την επιρροή άλλων κεντρώων κομμάτων παρά της ακροδεξιάς.