Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί υπεύθυνο για την προέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τον διάδοχό του στην προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη.
«Εάν ήμουν πρόεδρος αυτήν τη στιγμή, ο κόσμος θα γνώριζε πως η απόσυρσή μας από το Αφγανιστάν θα γινόταν βάσει προϋποθέσεων», επισήμανε ο Τραμπ σε ένα δελτίο Τύπου, στο οποίο συμπλήρωσε: «Θα ήταν μια απόσυρση πολύ διαφορετικότερη και μια αποχώρηση πολύ πιο επιτυχημένη και οι Ταλιμπάν το γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε».
«Είχα προσωπικά συνομιλίες με ηγέτες των Ταλιμπάν, που είχαν καταλάβει πως αυτό που κάνουν σήμερα δεν θα ήταν ανεκτό», τόνισε ακόμη ο Ρεπουμπλικάνος πρώην Αμερικανός πρόεδρος.
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα τη στρατηγική πόλη Γκάζνι, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Καμπούλ και πλησιάζουν επικίνδυνα την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό τους σε διάστημα λίγων ημερών πάνω από το μισό του βόρειου τμήματος της χώρας.
Νωρίτερα, Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από το Αφγανιστάν, χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες επιλογές των εμπορικών πτήσεων.
Οι κινήσεις που είχε κάνει ο Τραμπ με τους Ταλιμπάν
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχασε τις εκλογές τον Νοέμβριο του 2020, όμως παραμένει υπολογίσιμη δύναμη στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δεν διευκρίνισε πώς θα εμπόδιζε την προέλαση των ανταρτών.
Υπό την εξουσία του, οι ΗΠΑ υπέγραψαν στις 29 Φεβρουαρίου του 2020 μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν, στην οποία η Ουάσινγκτον δεσμευόταν να αποσύρει το σύνολο των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν πριν από την 1η Μαΐου του 2021.
Από την άλλη, οι Ταλιμπάν δεσμεύονταν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση, να μην επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις και τα συμφέροντά τους στο Αφγανιστάν και να κόψουν κάθε δεσμό με την Αλ Κάιντα.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η διοίκηση Τραμπ μείωσε σημαντικά τη στρατιωτική αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν και δεσμεύτηκε να σεβαστεί την προθεσμία της 1ης Μαΐου για μια συνολική αποχώρηση από τη χώρα.
Η μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν συνεχίστηκε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου και παρέμεναν στη χώρα περισσότεροι από 2.500 Αμερικανοί στρατιωτικοί και 16.000 πολίτες που προσέφεραν επιμελητειακή υποστήριξη.
Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ ανέστειλε τις επιχειρήσεις αποχώρησης με την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, για να αναλύσει την κατάσταση. Τον Απρίλιο επιβεβαίωσε την πλήρη στρατιωτική απόσυρσης από το Αφγανιστάν. Η ημερομηνία απόσυρσης μετατέθηκε αρχικά για τις 11 Σεπτεμβρίου, κατόπιν για τις 31 Αυγούστου.