Θερμό επεισόδιο είχαν Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν στη σύνοδο των G20. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ένιωσε προσβεβλημένος κι η ρωσική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε πως ο ίδιος θα αποχωρήσει νωρίτερα από τη σύνοδο.
«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δυτικοί εταίροι απέφυγαν να ακολουθήσουν την εντολή της G20, να ασχοληθούν με ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας», είπε ο Λαβρόφ. Η συζήτηση της Δύσης «ξέφυγε σχεδόν αμέσως, μόλις πήραν τον λόγο, σε μια φρενήρη κριτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία».
Λαβρόφ: «"Επιτιθέμενοι", "εισβολείς", "κατακτητές" - Ακούσαμε πολλά σήμερα»
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία «δεν θα τρέξει» πίσω από τις ΗΠΑ για μια συνάντηση στην G20. «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τις επαφές, οι ΗΠΑ είναι», υπογράμμισε μετά την άρνηση του Αμερικανού ομολόγου του να τον συναντήσει στο περιθώριο της συνόδου της G20 και συμπλήρωσε: «Δεν θα τρέξουμε πίσω από κανέναν που προτείνει μια συνάντηση».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Λαβρόφ θα αποχωρήσει νωρίς από την σύνοδο των υπουργών της G20 στο Μπαλί, παραλείποντας τις συνεδριάσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα, όπως και το επίσημο δείπνο απόψε.
«Ο Λαβρόφ έχει ακόμη διμερείς συνομιλίες, μετά τις οποίες θα απευθυνθεί στους δημοσιογράφους και θα φύγει», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Μπλίνκεν: «Η Ουκρανία δεν είναι χώρα σας, αφήστε τα σιτηρά να εξαχθούν»
Η Ινδονησία προέτρεψε την G20 την Παρασκευή να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας συναντήθηκαν για μια σύνοδο κορυφής που έβαλε ορισμένους από τους πιο ένθερμους επικριτές της εισβολής της Ρωσίας στο ίδιο δωμάτιο με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Μόσχας.
Ο Άντονι Μπλίνκεν φαίνεται πως είχε ξεκάθαρη ατζέντα για την επίσκεψη αυτή και φρόντισε από την πρώτη μέρα της συνδιάσκεψης να θέσει αυστηρά όρια στα ζητήματα που η Ρωσία θεωρεί υπό συζήτηση όπως η εξαγωγή των σιτηρών και το καθεστώς αυτονομίας (μέρους ή ολόκληρης) της Ουκρανίας.
O Λαβρόφ από τη μεριά του δήλωσε πως η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συζητήσει για την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το πότε θα γίνει αυτός ο διάλογος.
«Προς τους Ρώσους συναδέλφους μας: Η Ουκρανία δεν είναι η χώρα σας. Το σιτάρι της δεν είναι το σιτάρι σας. Γιατί μπλοκάρετε τα λιμάνια; Πρέπει να αφήσετε τα σιτηρά να εξαχθούν, είπε ο αξιωματούχος.
«Αυτό που έχουμε ήδη ακούσει σήμερα είναι μια σημαντική χορωδία ολόκληρου του κόσμου, όχι μόνο των ΗΠΑ, για να σταματήσει η επίθεση», δήλωσε ο Μπλίνκεν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.