Η Βρετανία προειδοποίησε την Τρίτη την Κίνα ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν η σινο-βρετανική διακήρυξη για το Χονγκ Κονγκ δεν τηρηθεί, λέγοντας πως το Λονδίνο υποστηρίζει τον λαό στην πρώην βρετανική αποικία.
Η Κίνα χαρακτήρισε τις βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ «απροκάλυπτη πρόκληση» για τη φόρμουλα «μία χώρα, δύο συστήματα» βάσει του οποίου κυβερνάται η πόλη επιτρέποντας ελευθερίες που δεν απολαμβάνουν οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Κίνας, περιλαμβανομένης της ελευθερίας των διαδηλώσεων.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε μια διεθνώς δεσμευτική νομική συμφωνία που κατοχυρώνει τη ‘διακυβέρνηση μία χώρα, δύο συστήματα’, κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες του λαού του Χονγκ Κονγκ και υποστηρίζουμε σθεναρά αυτή τη συμφωνία, υποστηρίζουμε σθεναρά τον λαό του Χονγκ Κονγκ», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.
Με συνέπειες προειδοποιεί ο Τζέρεμι Χαντ την Κίνα
«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, αν αυτή η διεθνώς δεσμευτική συμφωνία δεν τηρηθεί», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC. Διαδηλωτές, εκφράζοντας την οργή τους για το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, εισέβαλαν χθες, Δευτέρα, στο Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.
Ο Χαντ κάλεσε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να μην επιδεινώσουν με την καταστολή τις ανησυχίες του λαού. «Εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζουμε τη βία από όλες τις πλευρές και πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν σθεναρά τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ θα έχουν απογοητευτεί πολύ από τις σκηνές που είδαν στην τηλεόραση χθες βράδυ», είπε ο Χαντ.
Η συμφωνία Κίνας - Βρετανίας για το Χονγκ Κονγκ
To 1983, το Χονγκ Κονγκ επαναταξινομήθηκε ως Βρετανικό Εξαρτημένο Έδαφος όταν η Βρετανική Αυτοκρατορία αναταξινομούσε την παγκόσμια επικράτειά της. Μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τη Κίνα, γράφηκε η Κοινή Σινοβρετανική Διακήρυξη το 1984. Οι δύο χώρες συμφώνησαν το Χονγκ Κονγκ να περάσει στην κυριαρχία της Κίνας την 1 Ιουλίου 1997, ενώ το Χονγκ Κονγκ θα παρέμενε αυτόνομο ως ειδική διοικητική περιοχή και να μπορούσε να διατηρήσει την οικονομία της ελεύθερης αγοράς, το νομικό του σύστημα, ανεξάρτητη εκπροσώπηση τους διεθνείς οργανισμούς, συνθήκες και τη λήψη αποφάσεων με την εξαίρεση όσων αφορούν την ξένη διπλωματία και την στρατιωτική άμυνα. Η συνθήκη επικυρώθηκε το 1990.
Την 1 Ιουλίου 1997, η κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ πέρασε από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σημαίνοντας το τέλος των 156 χρόνων βρετανικής κυριαρχίας στο Χονγκ Κονγκ.
Αντιδρούν στο Χονγκ Κονγκ με νέο νόμο
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ συζητά νομικές αλλαγές που θα επιτρέπουν την έκδοση υπόπτων για ποινικά αδικήματα στην ηπειρωτική Κίνα, γεγονός που πυροδότησε τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών με αποκορύφωμα την εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο.
Χιλιάδες διαδηλωτές, εισέβαλαν στη Βουλή την Δευτέρα και αφού κατέστρεψαν πορτραίτα υπουργών και γέμισαν συνθήματα υπέρ της Δημοκρατίας στους τοίχους, έκαναν κατάληψη στον χώρο. Το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο που η αστυνομία δεν κατάφερε να το συγκρατήσει, με αποτέλεσμα να μπουν μέσα μετά από μάχες ωρών, γεγονός που η κυβέρνηση καταδίκασε.