Την προ 7μήνου πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο εξετάζουν στην ΕΕ, καθώς ο φρενήρης ρυθμός των τιμών ενέργειας προκαλεί εφιάλτη στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται πλέον ενώπιον της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.
Υπενθυμίζεται πως τη συγκεκριμένη πρόταση την είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση από το Μάρτιο και, όπως φαίνεται, είναι κάτι που πλέον εξετάζει η Γερμανία, η Αυστρία, αλλά και το Βέλγιο, καθώς το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας οδηγεί τον πληθωρισμό και απειλεί να παρασύρει τις οικονομίες σε ύφεση.
Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου
Υπενθυμίζεται πως η Τσεχία, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκτακτη σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε μόλις χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα.
Η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά, είπε ο Σικέλα.
Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ζητά και ο Βέλγος πρωθυπουργός
Μια μέγιστη τιμή στην Ευρώπη για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια καθώς και ένα «ευρωπαϊκό πλαίσιο» που θα επιτρέπει την ανάκτηση «των εξαιρετικών υπερκερδών» του κλάδου της ενέργειας ζητά ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρου.
Προσκεκλημένος στη Νορβηγία στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου αφιερωμένου στην ενέργεια, ο Βέλγος πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημά του για μέγιστη τιμή στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα, όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα «Le Soir», ο Βέλγος πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και στο ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών του κλάδου.
Ο Αλεξάντερ ντε Κρου επανέλαβε το αίτημά του για ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας. Συγκρίνοντας δε την τρέχουσα κρίση με την οικονομική κρίση του 2008, ανέφερε: «Τι κάναμε τότε; Παρεμβαίναμε απευθείας στις αγορές». Και σήμερα, τόνισε, θα πρέπει να δράσουμε και μάλιστα τώρα. «Να παρέμβουμε στην αγορά. Όπως το 2008. Με την ανάκτηση του ελέγχου της αγοράς και τον καθορισμό μιας μέγιστης τιμής που εμείς, ως Ευρώπη, θέλουμε να πληρώσουμε στη χονδρική αγορά. Για φυσικό αέριο και ρεύμα».
Ανυπομονώντας για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο Βέλγος πρωθυπουργός επιμένει: «Όταν η αγορά δεν μπορεί να ηρεμήσει, πρέπει να λάβουμε μέτρα για να τη βοηθήσουμε να ηρεμήσει. Δεν υπάρχει απλή λύση. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις αγορές να στραγγίσουν τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να πατήσουμε το κουμπί παύσης και να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να εξετάσουμε πώς λειτουργούν οι αγορές μας».
Όσον αφορά τα «τεράστια απροσδόκητα κέρδη» εταιρειών και παικτών στον ενεργειακό τομέα, ο Φλαμανδός φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Βελγίου τοποθετείται ξεκάθαρα σχετικά με την ενδεχόμενη φορολόγησή τους, που ζητούν αρκετά κόμματα στο Βέλγιο, λέγοντας:
«Η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να τη διορθώσουμε. Έχουμε ξεκάθαρα σχέδια στο Βέλγιο. Και παροτρύνουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με επικεφαλής τη Νορβηγία ως ισχυρό εταίρο και σύμμαχο του ΝΑΤΟ, να εργαστούν από κοινού για να μειώσουν την τιμή του φυσικού αερίου και να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που φέρνει τις χώρες μας κοντά στον αγώνα για την ανάκτηση των υπερβολικών κερδών που δημιουργούνται υπό εξαιρετικές συνθήκες. Όχι για να κάνουμε τις κυβερνήσεις μας πλουσιότερες, αλλά για να δώσουμε σε οικογένειες και επιχειρήσεις την ευκαιρία να επενδύσουν σε λύσεις, σε τεχνολογίες ουδέτερες για το κλίμα».
Το Βερολίνο ενδέχεται να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
Το Βερολίνο προτίθεται να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως γράφουν σήμερα πολλές ιταλικές εφημερίδες, επικαλούμενες ένα γραπτό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έστειλε ένα γραπτό μήνυμα σε Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο πιθανόν να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας με αντικείμενο την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου εξαιτίας των περιορισμένων προμηθειών από τη Ρωσία. Η ακριβής διατύπωση του μηνύματος του Χάμπεκ δεν έχει γίνει γνωστή.
Η Γερμανία αντιμετωπίζει τη «σκληρή πραγματικότητα» να μην αποκαταστήσει η Ρωσία τις προμήθειες του φυσικού αερίου στη χώρα, όπως είπε χθες ο Χάμπεκ, ενόψει της προγραμματισμένης αναστολής από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα, την Gazprom, των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Η προ επταμήνου πρόταση της Ελλάδας για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Σήμερα, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «έχει έρθει η ώρα πια να υλοποιηθούν όσα είχα εισηγηθεί στους ομολόγους μου προ επτά ακριβώς μηνών: Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με αυτές του ρεύματος, με άλλα λόγια, επιτέλους, μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση.
»Λυπάμαι, αλλά είχα προειδοποιήσει από τους πρώτους για την κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα. Τότε, μάλιστα, είχα μιλήσει προκαλώντας και κάποιες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, για το δυσκίνητο ''υπερωκεάνιο'' της Ευρώπης, που συνήθως αργεί να αλλάξει ρότα.
»Τώρα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την ενεργοποίηση της τσεχικής προεδρίας, θα πω ''κάλιο αργά, παρά ποτέ''. Θα επιμείνω, πάντως, ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση στην κρίση της ενέργειας θα μεγαλώνει τα προβλήματα για όλους τους Ευρωπαίους».