Η εμπιστοσύνη στον Ζελένσκι στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, λέει δημοσκόπηση - iefimerida.gr

Η εμπιστοσύνη στον Ζελένσκι στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, λέει δημοσκόπηση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ύστερα από δύο χρόνια πολέμου με τη Ρωσία, το 59% των Ουκρανών συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ομως το ποσοστό αυτό είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της εισβολής και συνεχίζει να υποχωρεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι αναφέρει η δημοσκόπηση για τον πρόεδρο Ζελένσκι

Η δημοτικότητα του Ζελένσκι, που κατέχει το προεδρικό αξίωμα εδώ και πέντε χρόνια, κατέγραψε άλμα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 και ανήλθε στο υψηλό ρεκόρ του 90% τον Μάιο εκείνης της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου.

Ωστόσο, υποχώρησε στο 77% τον περασμένο Δεκέμβριο, στο 64% τον Φεβρουάριο και στο 59% τον Μάιο, όπως ανέφερε το Ινστιτούτο σε ανακοίνωση, επικαλούμενο τη δημοσκόπηση που διενήργησε στα μέσα Μαΐου με αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 1.000 προσώπων.

Παράλληλα, η δυσπιστία προς τον πρόεδρο αυξήθηκε στο 36% τον Μάιο συγκριτικά με 35% τον Φεβρουάριο, 22% τον Δεκέμβριο και 7% τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Ζελένσκι βρέθηκε αντιμέτωπος με σειρά προκλήσεων, όπως την αποτυχία της αντεπίθεσης την περασμένη χρονιά, την έντονη συζήτηση για την επιστράτευση που συχνά επικρίθηκε ως άδικη και σκάνδαλα διαφθοράς μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αρχηγός του κράτους «διατηρεί τη νομιμότητα του στα μάτια της ουκρανικής κοινωνίας» και το « 70% με 80%» του πληθυσμού αντιτίθεται στη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών, σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του ινστιτούτου Άντον Γκρουτσένσκι, στην ανακοίνωση. Αντίθετα, οι Ουκρανοί είναι ολοένα και πιο επικριτικοί για ορισμένους κυβερνητικούς διορισμούς και ανησυχούν για την κοινωνική «ισότητα», κυρίως στη μάχη κατά της διαφθοράς και τη «ισότιμη» κατανομή του βάρους του πολέμου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρώην κωμικός χωρίς πολιτική εμπειρία, εξελέγη αρχηγός του κράτους τον Απρίλιο του 2019 με το 73% των ψήφων για πενταετή θητεία που έπρεπε να παραταθεί επ’ αόριστον λόγω του πολέμου. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του μειώθηκε στο 37% ένα μήνα πριν από την έναρξη της εισβολής.

Εάν η Ρωσία δεν είχε ξεκινήσει την εισβολή της, οι προεδρικές εκλογές επρόκειτο να λάβουν χώρα τον Μάρτιο του 2024. Αλλά η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει τη διενέργεια κάθε εκλογικής διαδικασίας όσο είναι σε ισχύ στρατιωτικός νόμος.

Ύστερα από ενδοιασμούς, οι ουκρανικές αρχές εγκατέλειψαν την ιδέα να διοργανώσουν εκλογές κατά τη διάρκεια του πολέμου καθώς το 20% της χώρας είναι υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού και εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση αυτή για να αποδυναμώσει πολιτικά το Κίεβο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που επανεξελέγη για πέμπτη θητεία τον Μάρτιο, έχει ήδη δηλώσει σε πολλές περιστάσεις ότι δεν θεωρεί πλέον τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι νόμιμο πρόεδρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ