Σε διαβουλεύσεις βρίσκονται οι χώρες της ΕΕ για να μπορέσουν να λύσουν τον «γρίφο» του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η Ουγγαρία στέκεται εμπόδιο στην πιθανότητα επιβολής ενός καθολικού εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, καθώς η χώρα υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να αντέξει το χτύπημα που θα έφερνε αυτή η απόφαση στην οικονομία της.
Συζητήσεις στην ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ωστόσο, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ ενδέχεται να φτάσουν σε μια συμφωνία την Κυριακή, εγκαίρως, ώστε να υιοθετηθούν οι αποφάσεις ενόψει της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 Μαΐου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος συμφωνία, όμως προτείνεται η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με εξαίρεση για την παροχή του αγωγού Druzhba, ώστε να μπορέσει η Ουγγαρία να καλύψει τις ανάγκες της και να απεξαρτηθεί σταδιακά από το πετρέλαιο της Μόσχας.
Πέντε χρόνια θέλει η Ουγγαρία για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο
Φυσικά, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, προκύπτουν αρκετών ειδών προβλήματα, για τα οποία θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, αλλά οι χώρες της ΕΕ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, να συζητήσουν τουλάχιστον το ζήτημα του εμπάργκο και του έκτου πακέτου κυρώσεων, ώστε να μπορέσουν να βρουν μια κοινή γραμμή και να λύσουν το πρόβλημα έστω βραχυπρόθεσμα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν κάποια καλύτερη λύση.
Η κυβέρνηση του Όρμπαν είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η Ουγγαρία θα χρειαστεί πέντε χρόνια για να προσαρμόσει τα ενεργειακά της συστήματα στη ζωή χωρίς ρωσικό πετρέλαιο.
Το αρχικό σχέδιο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αποκαλύφθηκε στις 4 Μαΐου, προέβλεπε εμπάργκο για τις περισσότερες χώρες-μέλη, που θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά με ένα επιπλέον έτος για την Ουγγαρία (και τη Σλοβακία).
Όταν ο Όρμπαν απέρριψε αυτήν την προσφορά, η Κομισιόν επέστρεψε με μια άλλη: να δώσει στην Ουγγαρία περιθώριο μέχρι το τέλος του 2024. Αλλά και αυτό δεν κατάφερε να «ξεκλειδώσει» την υποστήριξη της Βουδαπέστης.