Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να επιμένει στην επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας και σήμερα ενδέχεται να προχωρήσει σε νέο μπαράζ προκλήσεων, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα.
Στη συνεδρίαση, όπως μεταδίδει ο τουρκικός Τύπος, θα τεθούν επί τάπητος τα ελληνικά ζητήματα, όπως οι «προκλήσεις» και η «στρατιωτικοποίηση» των νησιών, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και ο τρόπος αντίδρασης της Τουρκίας.
Ενδεικτικό της τεταμένης κατάστασης που προσπαθεί να συντηρήσει η Άγκυρα είναι, εξάλλου, και τα ρεπορτάζ στα τουρκικά μέσα. Έφτασαν στο σημείο να παρουσιάζουν χάρτες με ελληνικά νησιά, τα οποία εμφανίζουν ως απειλή για την Τουρκία.
Ο διευθυντής της εφημερίδας «Hurriyet» Αχμέτ Χακάν ανέφερε στο CNN Turk: «Λοιπόν, εδώ βρίσκεται αυτό το νησί που είναι σχεδόν κάτω από τη μύτη μας. Είναι η Σάμος σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Έχει πληθυσμό 33.000 ανθρώπων και εδώ έχουν στείλει 18 τεθωρακισμένα οχήματα. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, είναι ένα νησί με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Aυτή η ενέργεια παραβιάζει τον όρο της Συνθήκης της Λωζάννης. Κι εδώ είναι η Λέσβος, η οποία βρίσκεται κοντά στην Τουρκία, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Έχει πληθυσμό 114.880 άτομα και οι ΗΠΑ έστειλαν 23 τεθωρακισμένα οχήματα. Δηλαδή αυτά τα δύο νησιά δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν».
Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα -Σε εγρήγορση η Αθήνα
Χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην παρατεταμένη προκλητική ρητορική της Τουρκίας, τόνισε πως η Ελλάδα μένει με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές της θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών και τη συμπαράσταση των συμμάχων της.
Η αναφορά του πρωθυπουργού στην τουρκική προκλητικότητα
«Πριν μπούμε στη σημερινή ατζέντα, από την οποία θα ξεχώριζα τον προγραμματισμό των προσλήψεων για το 2023, αλλά και την ενημέρωση για τα ενεργειακά, δύο κουβέντες για τα εθνικά. Μάλλον, καλύτερα, μία κουβέντα. Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις "κόκκινες γραμμές της" όσο και για τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν τη φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις, να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σκληρές απαντήσεις από ΕΕ και ΗΠΑ σε Ερντογάν για τη ρητορική κατά της Ελλάδας
Στις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς απέναντι στην Ελλάδα η ΕΕ και οι ΗΠΑ πήραν σαφέστατη θέση και κάλεσαν την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να σταματήσει την επιθετική ρητορική.
Χθες, λίγη ώρα μετά τις νέες απειλές προς την Ελλάδα που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μιλώντας σε σύνοδο των προέδρων επαρχιών στην έδρα του κυβερνώντος AKP, σχεδόν παράλληλα με τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι η στήριξη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν θα σώσει την Ελλάδα, ήρθε η πρώτη αυστηρή απάντηση από την ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, τόνισε πως «η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα, με μια σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την ΕΕ» τόνισε ο Πίτερ Στάνο, συμπληρώνοντας πως αναμένεται από την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική».
ΗΠΑ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται
Μήνυμα στην Τουρκία είχε στείλει ήδη από τη Δευτέρα το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ το βράδυ της Δευτέρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά δεν αμφισβητείται. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών και της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται» και κάλεσε τις δύο πλευρές να λύσουν τα θέματα με διάλογο.
Σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».