Χοντραίνει η κόντρα της ΕΕ με την AstraZeneca, καθώς οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να μπλοκάρουν τις εξαγωγές των δόσεων του εμβολίου προς την Βρετανία.
Μετά την ανακοίνωση της εταιρίας πως αδυνατεί να παραδώσει τα συμφωνηθέντα στις «27» χώρες-μέλη, στην ΕΕ επικρατεί έντονος εκνευρισμός καθώς επηρεάζεται σοβαρά ο σχεδιασμός των κρατών-μελών για τον εμβολιασμό.
Αυτό το πισωγύρισμα φέρνει την Ευρωπαϊκή Ενωση προ σκληρών αποφάσεων όπως φαίνεται, καθώς ο «Guardian» αναφέρει ότι σκέφτεται σοβαρά να αρχίσει να δίνει εξουσιοδότηση σε εθνικές ρυθμιστικές αρχές να αρνηθούν την εξαγωγή εμβολίων. Μια απόφαση που θα επηρεάσει και την ροή δόσεων εμβολίου της Pfizer/BioNTech, η οποία έχει παραγγελία 40 εκατ. δόσεων, από τη Βρετανία.
Ο Μισέλ ενημέρωσε Μητσοτάκη και άλλους τρεις ηγέτες
Οι τελευταίες εξελίξεις έγιναν γνωστές και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και άλλους τρεις ηγέτες μέσω επιστολής του Σαρλ Μισέλ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε με επιστολή τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, για τα επόμενα βήματα διαχείρισης της κρίσης αυτής.
Το άρθρο 122 που θα διασφαλίσει την παροχή εμβολίων στην ΕΕ
Ο Μισέλ, στην απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό αναφέρεται στο άρθρο 122 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, με το οποίο η Ένωση και τα κράτη-μέλη της θα αποκτήσουν πρόσβαση σε νομικά μέσα και κατάλληλα επείγοντα μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν την αποτελεσματική παραγωγή και παροχή εμβολίων στους πολίτες. Μάλιστα, ο κ. Μισέλ τονίζει ότι η λύση αυτή «θα αποδείξει τη δύναμη και την αξιοπιστία της ΕΕ στην προστασία της υγείας των πολιτών της» και δηλώνει ότι ήδη έχει κατατεθεί από τον ίδιο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να διερευνηθεί το πεδίο εφαρμογής της.
Το άρθρο 122 προβλέπει τα εξής:
- Με την επιφύλαξη άλλων διαδικασιών που προβλέπονται στις Συνθήκες, το Συμβούλιο, μπορεί να θεσπίζει, σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών, τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, ιδίως εάν ανακύψουν σοβαρές δυσκολίες στον εφοδιασμό με ορισμένα προϊόντα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.
- Όταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, οφειλόμενες σε φυσικές καταστροφές ή έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του, το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να του χορηγήσει, υπό ορισμένους όρους, χρηματοδοτική ενίσχυση της Ένωσης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη ληφθείσα απόφαση.
Σήμερα αποφασίζονται τα κριτήρια απαγόρευσης εξαγωγής των εμβολίων
Οπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, σήμερα θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν τα κριτήρια απαγόρευσης εξαγωγών των εμβολίων. Πηγή από τις Βρυξέλλες ανέφερε: «Δεδομένων των συνθηκών με ορισμένα κράτη ανά τον κόσμο, ακόμη και στη γειτονιά μας, που θέτουν περιορισμούς στις εξαγωγές και απαγορεύουν την εξαγωγή συγκεκριμένων προϊόντων, θεωρούμε πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πως οφείλουμε να αντιδράσουμε».
Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις με Astrazeneca
Η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ ΕΕ και Astrazeneca συνεχίστηκε και χθες, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να διαθέσει τον αριθμό εμβολίων που είχε συμφωνήσει. Εξοργισμένες οι Βρυξέλλες ζήτησαν χθες να δώσει η εταιρία στην δημοσιότητα το συμφωνητικό που υπέγραψαν, ενώ την ίδια ώρα είχαν διατάξει έρευνα στο εργοστάσιο παρασκευής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο.
Η φαρμακευτική εταιρεία συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «FAZ». Η εταιρία ανέφερε πως δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεων που έχει δεσμευτεί για το πρώτο τρίμηνο.
Νωρίτερα οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων. Η AstraZeneca έχει ήδη ανακοινώσει πως είναι πίσω δύο μήνες όσον αφορά την Ευρώπη, ενώ η μείωση στις παραδόσεις φτάνει το 75%.
Ερευνα στο εργοστάσιο της Astrazeneca -Κατασχέθηκαν έγγραφα
Η Kομισιόν, φανερά ενοχλημένη από την στάση της εταιρίας, ζήτησε χθες από τις βελγικές αρχές να επιθεωρήσουν την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της νόσου. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε και «ορισμένα έγγραφα και δεδομένα» που κατασχέθηκαν «βρίσκονται υπό εξέταση», δήλωσε χθες το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Βελγίου (FAGG).
Το εν λόγω εργοστάσιο βρίσκεται στο Σενέφ, στο γαλλόφωνο νότιο Βέλγιο. Λειτουργεί από τον αμερικανικό όμιλο Thermo Fischer Scientific, ο οποίος μόλις ανέλαβε τη διαχείρισή του στα μέσα Ιανουαρίου από τον γαλλικό όμιλο, που εξειδικεύεται στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, τον Novasep.
Η επιθεώρηση και η εξέταση των στοιχείων που συλλέχθηκαν επιτόπου αποσκοπούν στο «να διασφαλιστεί ότι η καθυστέρηση στη χορήγηση εμβολίων οφείλεται πράγματι σε ένα πρόβλημα παραγωγής στο βελγικό εργοστάσιο», υπεργολάβος της AstraZeneca, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε.
Ο υπουργός ήταν εκείνος που έδωσε στη FAGG την εντολή επιθεώρησης του εργοστασίου, «κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
«Όπως απαιτείται από τις διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιθεώρηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλες χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», πρόσθεσε ο Βαντενμπρούκε, αναφερόμενος στη συνεργασία των βελγικών αρχών με «εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».