Εκατοντάδες Ισραηλινοί θετικοί στον κορωνοϊό, αφότου έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer -Πώς εξηγείται το φαινόμενο - iefimerida.gr

Εκατοντάδες Ισραηλινοί θετικοί στον κορωνοϊό, αφότου έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer -Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Εμβολιασμός στο Ισραήλ
Εμβολιασμός στο Ισραήλ / Φωτογραφία: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν δεκάδες πολίτες του Ισραήλ στους οποίους είχε χορηγηθεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 13 News και τους «Times of Israel», περίπου 240 πολίτες διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, μόλις λίγες ημέρες αφότου έλαβαν το εμβόλιο. Πρόκειται για εξέλιξη για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι επιστήμονες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το στοιχείο αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να αναπτύξει αποτελεσματικά αντισώματα απέναντι στον κορωνοϊό», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι «Times of Israel».

Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των εμβολιασμών, με πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες να έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν παρασκευάζεται με τμήμα του κορωνοϊού -αντιθέτως, χρησιμοποιείται η τεχνολογία mRNA- και γι’ αυτό δεν είναι δυνατό να προσβληθεί κάποιος από τον ιό από το εμβόλιο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να «χτιστούν» αντισώματα που είναι αποτελεσματικά κατά 50% χρειάζονται 8 με 10 ημέρες από την πρώτη δόση του εμβολίου. Με τη δεύτερη δόση του εμβολίου, 21 μέρες μετά την πρώτη, το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται περαιτέρω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση το εμβόλιο φτάνει την αποδοτικότητα του 95%.

«Οποιοσδήποτε προσβληθεί λίγες μέρες πριν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου ή τις εβδομάδες προτού φτάσει στην πλήρη αποτελεσματικότητά του κινδυνεύει να αναπτύξει συμπτώματα», προσθέτουν οι «Times of Israel».

Το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο ένας άνθρωπος που έχει λάβει το εμβόλιο μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα ο ιός να βρει «καταφύγιο», για παράδειγμα, σε ρινικές εκκρίσεις, που «ξεφεύγουν» από τα αντισώματα, με συνέπεια να είναι σε θέση να τον διασπείρουν.

Τι παρενέργειες «πυροδότησε» το εμβόλιο της Pfizer

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, το εμβόλιο της Pfizer δεν «πυροδότησε» σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες στους Ισραηλινούς:

«Μόνο ένας στους χίλιους δήλωσε ότι είχε ήπια συμπτώματα, και κάποιες δεκάδες ζήτησαν ιατρική παρακολούθηση. […] Οι κυριότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες που δήλωσαν 319 άνθρωποι ήταν η κόπωση, η ζαλάδα και ο πυρετός. Επιπλέον, 293 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο ανέφεραν τοπικά συμπτώματα, όπως πόνος στο σημείο όπου έγινε η ένεση, δυσκολία στην κίνηση, πρήξιμο και ερεθισμό. […] Επιπλέον, 14 άνθρωποι ανέφεραν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως κνησμό, και πρήξιμο στη γλώσσα και τον λαιμό, ενώ 26 άτομα δήλωσαν «νευρολογικά συμπτώματα», με 19 εξ αυτών να αναφέρουν ένα ''γαργαλητό'' στο χέρι τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά, μόλις το 0,008% των ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο χρειάστηκε να επισκεφθούν γιατρό. Οι «Times of Israel» επισημαίνουν ότι 4 άνθρωποι πέθαναν λίγο μετά τη χορήγηση του εμβολίου, με τις οικογένειες και τους γιατρούς των 3 εξ αυτών να δηλώνουν ότι ο θάνατος δεν είχε σχέση με το εμβόλιο. Η τέταρτη περίπτωση θανάτου, ενός 88χρονου με υποκείμενα νοσήματα, ερευνάται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ