Η νοτιοαφρικανική Afrigen Biologics & Vaccines ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα εμβόλιο για την Covid-19, που προσεγγίζει εκείνο της Moderna, μετά την απόρριψη από την τελευταία του αιτήματος για συνεργασία.
Η Afrigen, η οποία μετέχει στον κόμβο μεταφοράς τεχνολογίας mRNA του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Κέιπ Τάουν, έλαβε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ τη δημόσια διαθέσιμη ακολουθία (συνταγή) του εμβολίου της Moderna και δημιούργησε τη δική της εκδοχή, δήλωσε η Πέτρο Τέρμπλανς, διευθύνουσα σύμβουλος της νοτιοαφρικανικής εταιρειας.
Ο ΠΟΥ δημιούργησε τον περασμένο Ιούνιο τον κόμβο τεχνολογίας mRNA στο Κέιπ Τάουν για να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι δεν παρέχεται στις φτωχές χώρες - και ειδικά της Αφρικής - επαρκής πρόσβαση στα εμβόλια για την Covid-19. Η αρχική ιδέα ήταν να υλοποιηθεί μια συνεργασία με έναν σημαντικό παραγωγό εμβολίων mRNA, αλλά εταιρείες όπως η Pfizer, η BioNTech και η Moderna απέρριψαν το αίτημα του ΠΟΥ να μοιραστούν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία τους. «Αυτό δεν έγινε κι έτσι συγκροτήσαμε μια ομάδα και προχωρήσαμε», είπε η Τερμπλάνς.
Η Afrigen, ένα εργαστήριο που παράγει υλικά προς χρήση σε εμβόλια, διεξάγει τελικές δοκιμές και στη συνέχεια θα μεταβιβάσει την τεχνολογία σε μεγαλύτερες εταιρείες, που μπορούν να παράξουν σε μεγαλύτερη κλίμακα το σκεύασμα, αρχικά στο BioVac Institute, που βρίσκεται και αυτό στο Κέιπ Τάουν και στη συνέχεια στη Sinergium Biotech SA της Αργεντινής και το Fundacao Oswaldo Cruz της Βραζιλίας. Το εμβόλιο πρέπει επίσης να περάσει από κλινικές δοκιμές και μπορεί να περάσουν ακόμη και δύο χρόνια μέχρι να υποβληθεί αίτημα για την έγκριση κυκλοφορίας του. Η Afrigen, όπως είπε η Τερμπλάνς, εξετάζει και την παρασκευή ενός άλλου εμβολίου για την Covid-19, που δεν θα απαιτεί εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης, όπως το σκεύασμα της Moderna, ενώ στους στόχους της εταιρείας είναι η αντιμετώπιση ασθενειών που επικρατούν στην Αφρική, όπως ο HIV, η φυματίωση και η ελονοσία.