Έξι ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής απηύθυναν χθες Δευτέρα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να υπάρξει πιο δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια για τον COVID-19, οι χώρες που έχουν περισσότερες δόσεις να τις μοιραστούν.
«Απευθύνουμε θερμή έκκληση στις χώρες που διαθέτουν πλεόνασμα δόσεων, ή έχουν ήδη εμβολιάσει τον πληθυσμό που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο, να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου τα πλεονάσματα αυτά να διανεμηθούν δίκαια και άμεσα», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Κάρλος Αλβαράδο, τον κοσταρικανό πρόεδρο.
Πέρα από τον αρχηγό του κράτους στην Κόστα Ρίκα, την έκκληση υπογράφουν ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας Άντριου Μάικλ Χόλνες, ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Αλμπέρτο Άρσε Κατακόρα, ο νέος πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο και ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Λουίς Αλμπέρτο Λακάγιε Που. Από τις 1,3 δισεκ. δόσεις εμβολίων που έχουν ήδη χορηγηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, πάνω από τις μισές έχουν γίνει σε πολίτες πέντε χωρών, που αντιπροσωπεύουν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.
O εμβολιασμός κατά χώρα είναι στρατηγική ελάχιστα αποτελεσματική
«Κανένας μας δεν θα είναι ασφαλής προτού να είμαστε όλοι ασφαλείς. Η αντιμετώπιση της πανδημίας (...) δεν θα είναι δυνατή παρά μόνο αφού φθάσουν εμβόλια στους ευάλωτους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο», εξηγούν, τονίζοντας πως «συνολικά, οι χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα δεν έχουν λάβει παρά το 0,3% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως». Η ταυτοποίηση «νέων και πιο επικίνδυνων παραλλαγών» του νέου κορωνοϊού «στοιχειοθετεί το γεγονός ότι ο εμβολιασμός μεμονωμένα, κατά χώρα, είναι στρατηγική ελάχιστα αποτελεσματική για να βγούμε από την οξεία φάση της πανδημίας», προσθέτουν.
Πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής συγκαταλέγονται στη δεκάδα των κρατών με τα περισσότερα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες (η Ουρουγουάη, η Αργεντινή, η Κόστα Ρίκα, η Παραγουάη και η Κολομβία), σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, έχουν ήδη απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εμβολίων για τον COVID-19.