Αρθρογράφος του CNN σχολιάζει πώς ο Έλον Μασκ από μεγάλος οραματιστής και πρωτοπόρος έχει καταλήξει ένα τρολ του διαδικτύου, πλυντήριο συνωμοσιολογικών θεωριών και αυταρχικών αντιλήψεων.
Με μια πολύ σκληρή κριτική, στον απόηχο ενός ακόμα γύρου προκλητικών δηλώσεων από τον ιδιοκτήτη της Τesla, της SpaceX και του Twitter, η Φρίντα Γκίτις, αρθρογράφος του CNN, βάλλει κατά του Έλον Μασκ, επιχειρώντας να εξηγήσει τη θλιβερή, όπως τη χαρακτηρίζει, πορεία του, ειδικά μετά την εξαγορά του Twitter από μέρους του.
«Για χρόνια, ο Μασκ ήταν μια μυστηριώδης, ενδιαφέρουσα και ευρέως αξιοθαύμαστη προσωπικότητα. Αυτό συνέβαινε πριν αγοράσει το Twitter και σφίξει γερά τα χέρια του στο τιμόνι της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ενισχύοντας την επιρροή του και ''μεγαλώνοντας'' τη φωνή του, αποκαλύπτοντας στην πορεία ότι ο άνθρωπος πίσω από τα θεαματικά επιχειρηματικά επιτεύγματα της Tesla και της SpaceX δεν είναι ακριβώς αυτό που μας είχε κάνει να πιστεύουμε», επισημαίνει η αρθρογράφος.
«Επιβλαβής και υποκριτικός είναι ο πρώην πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου»
«Ο Μασκ λαχταρά την προσοχή, οπότε κανείς διστάζει να τον ταΐσει ακριβώς με αυτό που θέλει. Αλλά ακόμη και όσοι από εμάς φροντίζουμε να αγνοούμε το τακτικό του τρολάρισμα θεωρούμε απαραίτητο να σημειώσουμε πόσο επιβλαβής και υποκριτικός είναι πραγματικά ο πρώην πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου».
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Μασκ υπέκυψε στις απαιτήσεις της ολοένα και πιο αυταρχικής κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπλοκάροντας ορισμένους λογαριασμούς και περισσότερα από 400 tweets στη χώρα.
Το Twitter συμμορφώθηκε με τις εντολές του τουρκικού δικαστηρίου πάνω στην ώρα για να ενισχύσει ενδεχομένως τις πιθανότητες του Ερντογάν -του προέδρου που έχει φυλακίσει δημοσιογράφους, επικριτές και αντιπάλους του-, καθώς αντιμετώπιζε μία από τις δυσκολότερες εκλογές της ζωής του.
Αποτροπιασμένος, ο Ενές Καντέρ, ο τουρκικής καταγωγής πρώην παίκτης του ΝΒΑ, σφοδρός επικριτής του Ερντογάν, δήλωσε στο CNN: «Δεν θέλω να ακούσω ποτέ ξανά τον Έλον Μασκ να μιλάει για ελευθερία λόγου. Υποκλίνεται κυριολεκτικά στη δικτατορία».
Το Twitter δήλωσε ότι προέβη στην ενέργεια αυτή «προκειμένου να διατηρηθεί διαθέσιμο κατά τη διάρκεια του προεκλογικού Σαββατοκύριακου». Πρόσθεσε δε ότι από τις πέντε τουρκικές δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν εναντίον του, είχε αντιταχθεί στις τέσσερις, επισημαίνει το CNN.
Ο Μασκ δεν είναι ο ίδιος από τότε που ανέλαβε το Twitter
«Στη συνέχεια, την επομένη των εκλογών, ο Μασκ εξαπέλυσε επίθεση στο Twitter κατά του Τζορτζ Σόρος, του Εβραίου δισεκατομμυριούχου υποστηρικτή φιλελεύθερων σκοπών, διαμορφώνοντας την κριτική του στον επιζώντα του Ολοκαυτώματος με όρους που έκαναν τους μελετητές του αντισημιτισμού να προειδοποιήσουν ότι τα μηνύματα του Μασκ θα επιδεινώσουν την αυξανόμενη μάστιγα της αντισημιτικής και ρατσιστικής βίας», τονίζει η Γκίτις.
Συνεχίζει δε: «Επίσης, συκοφάντησε έναν σεβαστό διεθνή οργανισμό ερευνητικής δημοσιογραφίας και υποστήριξε ότι είναι "μ@@@@@@" να πιστεύει κανείς ότι μια σφαγή που φέρεται να διαπράχθηκε από έναν άνδρα με ναζιστικά τατουάζ και τεράστιο ιστορικό ρατσιστικών, αντισημιτικών και μισογυνικών αναρτήσεων σημαίνει ότι το περιστατικό συνδέεται με τη λευκή υπεροχή».
«Είναι δύσκολο να συνδυάσει κανείς τον άνθρωπο που προωθεί τακτικά σκληρές θεωρίες συνωμοσίας στους δεκάδες εκατομμύρια οπαδούς του με τον υποτιθέμενο στοχαστή- οραματιστή των προ του Twitter ημερών του».
Η αρθρογράφος τονίζει, ωστόσο, ότι ήδη πριν από την εξαγορά του Twitter ξεπερνούσε τους κανόνες και πολλοί είχαν αρχίσει να αμφισβητούν τη λατρεία προς το πρόσωπό του.
«Τότε, τα προφίλ του Μασκ ξεδιάντροπα ξεχείλιζαν, περιγράφοντας τις ανησυχίες του για τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα».
«Ο Μασκ διακηρύσσει έντονα διαδεδομένες απόψεις. Και φαίνεται ότι δεν έχει σκεφτεί πολύ τα επακόλουθα, τις συνέπειες αυτών των ιδεών. Ή ίσως δεν τον ενδιαφέρει», σχολιάζει.
Προσθέτει ότι, παρά τον θαυμασμό πολλών για την αποκατάσταση χιλιάδων λογαριασμών που είχαν μπλοκαριστεί, οι ρατσιστικές και αντισημιτικές αναρτήσεις εκτοξεύτηκαν, όπως έχουν καταγράψει ερευνητές του διαδικτύου.
«Αλλά ενώ ο Mασκ ισχυριζόταν ότι υλοποιούσε τη δέσμευσή του να ανοίξει τις πύλες του Twitter σε περισσότερη ελευθερία λόγου, όλο και περισσότερο φαινόταν ότι τις άνοιγε διάπλατα για όσους συμφωνούσαν με τις απόψεις του, οι οποίες όλο και περισσότερο μοιάζουν με εκείνες ενός ακροδεξιού ακτιβιστή. Αποδεικνύεται ότι η δέσμευση δεν ήταν και τόσο ακλόνητη», υπογραμμίζει η Γκίτις.
H ίδια, ορμώμενη από τις τουρκικές εκλογές, σχολιάζει ότι «η ελευθερία του λόγου στο Twitter ήταν σημαντική για την αντιπολίτευση στις εκλογές της Τουρκίας, επειδή η κυβέρνηση ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των μέσων ενημέρωσης. Αντιμέτωπη με έναν κολοσσό, η αντιπολίτευση βασιζόταν στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να μεταφέρει το μήνυμά της».
«Ο Μασκ υποστήριξε ότι η επιλογή ήταν μεταξύ της αποδοχής των απαιτήσεων της κυβέρνησης ή του να την αφήσει να κλείσει το Twitter. Υπήρχε όμως και μια άλλη επιλογή...», επισημαίνει.
«Το 2014, πριν από μια άλλη εκλογική αναμέτρηση, ο Ερντογάν προέβη σε παρόμοιες απαιτήσεις, δηλώνοντας: "Θα εξαλείψουμε το Twitter. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει η διεθνής κοινότητα". Το Twitter αντεπιτέθηκε. Η Τουρκία όντως έκλεισε το Twitter για λίγο, αλλά ακόμη και ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους του Ερντογάν στράφηκαν εναντίον του. Στο τέλος, το Twitter αποκαταστάθηκε, με τις αρχές του άθικτες, ενώ ο Ερντογάν αμαυρώθηκε από μια ακόμη αυταρχική κίνηση».
Μασκ κατά Σόρος -«Τροφή» για τον αντισημιτισμό
Επιπλέον, σχετικά με την επίθεση του Μασκ στον Σόρος, η Γκίτις τονίζει ότι η επίθεση του Μασκ -αμέσως μετά την ανακοίνωση του Σόρος ότι πούλησε τις μετοχές της Tesla- θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί από τους συγγραφείς των αντισημιτικών «Πρωτοκόλλων της Σιών», τα οποία απεικόνιζαν σκιώδεις Εβραίους να συνωμοτούν εναντίον του κόσμου.
«Ο Σόρος θέλει να διαβρώσει τον ίδιο τον ιστό του πολιτισμού. Ο Σόρος μισεί την ανθρωπότητα», έγραψε ο Μασκ σε σχεδόν 140 εκατομμύρια οπαδούς του στο Twitter.
«Η πλαισίωση ευθυγραμμίζεται με τις αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας αιώνων, που παρουσιάζουν τους Εβραίους ως κακόβουλες δυνάμεις με σκιώδεις δυνάμεις που στοχεύουν στην καταστροφή του πολιτισμού», είπε η Γκίτις.
Ο Σύνδεσμος κατά της Δυσφήμισης (Anti-Defamation League - ADL) δήλωσε ότι τα λόγια του Musk «θα ενθαρρύνουν τους εξτρεμιστές που ήδη επινοούν αντιεβραϊκές συνωμοσίες…».
«Καθώς διαδίδει τα μηνύματα από σκοτεινούς συνωμοσιολόγους, ρίχνοντας κούτσουρα σε μια ήδη αυξανόμενη φωτιά, ο Μασκ κάνει το εύθραυστο περιβάλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακόμη πιο εκρηκτικό, κάνοντας τον κόσμο ακόμη πιο επικίνδυνο.
Τώρα, μεγάλο μέρος του μυστηρίου που περιέβαλλε τον Μασκ τα πρώτα χρόνια έχει αρθεί. Έχει ανταλλάξει τον ευρέως διαδεδομένο θαυμασμό με μια αναδυόμενη ιδιότητα λατρεμένου ήρωα μεταξύ ορισμένων ακροδεξιών.
Στην πορεία, έχει γίνει πιο διάσημος από ποτέ, κάνοντας περισσότερες ειδήσεις από ποτέ. Και ίσως αυτό να τα κάνει όλα αυτά να αξίζουν τον κόπο γι' αυτόν», καταλήγει το δημοσίευμα του CNN.