Πριν ακόμα αναλάβει χρέη υπουργού στην κυβέρνηση Τραμπ, ο Έλον Μασκ δείχνει ανεξέλεγκτος, κάνοντας εξωτερική πολιτική μέσω αναρτήσεων στο «Χ».
Μετά τον πόλεμο που έχει ανοίξει με κυβερνήσεις της Ευρώπης και παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ όπως Βρετανία και Γερμανία, σειρά έχει η Γροιλανδία και κατ΄επέκταση η Δανία.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και σε λίγες ημέρες υπουργός του Τραμπ, αρμόδιος για τον συντονισμό της νέας κυβέρνησης, προχώρησε σε ανάρτηση με αφορμή το ενδιαφέρον του εκλεγμένου προέδρου για την... αγορά της Γροιλανδίας.
Μασκ: Ευπρόσδεκτοι οι κάτοικοι της Γροιλανδίας, αν θέλουν να γίνουν μέρος της Αμερικής
Ο Έλον Μασκ αναδημοσίευσε ανάρτηση του Ντοναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Γροιλανδία και έγραψε ως σχόλιο: «Εάν οι κάτοικοι της Γροιλανδίας θέλουν να γίνουν μέρος της Αμερικής, κάτι που ελπίζω να θέλουν, θα ήταν ευπρόσδεκτοι!».
Η εμμονή του Τραμπ με τη Γροιλανδία
Ο Τραμπ φλερτάρει εδώ και χρόνια με την ιδέα αγοράς της Γροιλανδίας, μάλιστα το 2019 είχε μιλήσει για ένα «μεγάλο ντιλ του real estate».
«Πολλά μπορούν να γίνουν. Βλάπτει έντονα τη Δανία, γιατί χάνει σχεδόν 700 εκατ. δολάρια τον χρόνο διατηρώντας τη Γροιλανδία υπό τον έλεγχό της. Από στρατηγικής άποψης, θα ήταν καλό για τις ΗΠΑ. Και είμαστε μεγάλος σύμμαχος της Δανίας, τη βοηθάμε και την προστατεύουμε», είχε πει τότε ο Τραμπ.
H Γροιλανδία επιδιώκει την ανεξαρτησία της από τη Δανία
Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε, επρόκειτο να συναντηθεί με τον βασιλιά Φρειδερίκο Ι' στην Κοπεγχάγη, αλλά αυτή η συνάντηση αναβλήθηκε για λόγους προγραμματισμού, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Κατά τη διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του, ο Έγκεντε μίλησε για την πρόθεση να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της επικράτειας. Χωρίς να αναφερθεί στον Τραμπ ή τις ΗΠΑ, ο Έγκεντε είπε ότι η Γροιλανδία πρέπει να κάνει «ένα βήμα μπροστά» και να διαμορφώσει το μέλλον της, «ιδιαίτερα όσον αφορά τους εμπορικούς εταίρους της και τους ανθρώπους με τους οποίους θα πρέπει να συνεργαστεί στενά».
«Η συνεργασία μας με άλλες χώρες και οι εμπορικές μας σχέσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να γίνονται μόνο μέσω της Δανίας», επέμεινε ο Έγκεντε.