Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και κάθε λαός έχει δικά του ήθη και έθιμα.
Η ημέρα των Χριστουγέννων γιορτάστηκε στον κόσμο και άλλοι βρέθηκαν σε εκκλησίες και άλλοι σε παραλίες με σκουφιά και μαγιό. Οι παραδόσεις πολλές και ξεχωριστές και η μεγάλη αυτή γιορτή αποτέλεσε ευκαιρία για συγγενείς και φίλους να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι.
Το CNN έριξε μια ματιά στον τρόπο που στρώνονται τραπέζια σε όλο τον κόσμο και ειδικοί στην φιλοξενία μοιράστηκαν με το αμερικανικό δίκτυο την άποψή τους για το τι είναι τυπικό για τους ίδιους, τις οικογένειες και τους φίλους του.
Η Μαρία Λόη περιγράφει στο CNN το ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Μία από τις επτά κουζίνες που φιλοξενούνται στο άρθρο του CNN είναι η ελληνική και η Μαρία Λόη περιέγραψε τι συμβαίνει στη χώρα μας την ημέρα των Χριστουγέννων.
«Η Μαρία Λόη, η διάσημη Ελληνίδα σεφ, λέει ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις της χώρας ξεκινούν την παραμονή των Χριστουγέννων γύρω στις 7 το απόγευμα.
''Οι οικογένειες κάθονται γύρω από το τζάκι και τρώνε ένα ψωμί από σιτάρι που φτιάχνουμε μόνο τα Χριστούγεννα'', λέει. "Ορισμένα νοικοκυριά τρώνε επίσης χοιρινά λουκάνικα. Είναι η μόνη περίσταση που οι Έλληνες τρώνε χοιρινό, επειδή το κρέας δεν είναι συνηθισμένο στην κουζίνα μας".
Αφού παρακολουθήσουν νωρίς το πρωί τη Θεία Λειτουργία την ημέρα των Χριστουγέννων, οι Έλληνες πηγαίνουν στο σπίτι τους για μια ολοήμερη γιορτή φαγητού, λέει η κυρία Λόη.
Πρώτα έρχονται τα σπιτικά μελομακάρονα με καρύδια ή αμύγδαλα και μετά η κοτόσουπα με κριθαράκι. Λίγες ώρες αργότερα, ακολουθεί είτε ένα ψητό κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα είτε παραλλαγές ψητών ή σιγομαγειρεμένων χοιρινών πιάτων. Συνοδευτικά όπως σοταρισμένα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα μαρούλια με κρεμμυδάκια και φέτα και ψητές πατάτες λεμόνι συνοδεύουν το κυρίως πιάτο.
Το επιδόρπιο είναι ελαφρύ και θα μπορούσε να είναι ψητά μήλα με μέλι και καρύδια ή ελληνικό γιαούρτι με μέλι. Για ποτό, η Μαρία Λόη αναφέρει ότι οι Έλληνες προτιμούν το κόκκινο κρασί».