Το πληρώματα των δύο ελληνικών τάνκερ που κατελήφθησαν στο Ιράν είναι καλά στην υγεία τους, αναφέρουν οι ναυτιλιακές Αρχές της ασιατικής χώρας.
Επίσης, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News και αναμετάδωσε το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές του Ιράν επισήμαναν ότι τα πληρώματα των δύο δεξαμενόπλοιων «δεν κρατείται, αλλά βρίσκεται στα πλοία».
«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε σχετική ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι, το θρίλερ στο Ιράν με την κατάληψη-πειρατεία των δύο ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων από τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα του «Delta Poseidon» αποτελείται από 25 άτομα δύο εκ των οποίων είναι Έλληνες, ενώ το «Prudent Warrior» έχει 24 άτομα πλήρωμα και επτά εξ αυτών είναι Έλληνες.
Με την ανακοίνωση από τις λιμενικές Αρχές του Ιράν, επιβεβαιώνονται και οι πληροφορίες που ήθελαν τους Έλληνες ναυτικούς να είναι καλά στην υγεία τους και να παραμένουν στα πλοία.
Σημειώνεται ότι, έχουν ενημερωθεί όλα τα ελληνόκτητα πλοία που βρίσκονται κοντά, να είναι σε ετοιμότητα.
Εκπρόσωπος βρετανικού ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη η κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων
Σημειώνεται ότι, σχεδόν παράλληλα το Φόρειν Όφις επισήμανε πως «η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης είναι απαράδεκτη». Όπως απάντησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα, η χώρα του «έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ».
Σημειώνεται ότι, τον Ιούλιο του 2019 η Μεγάλη Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα, όταν τότε οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το «Stena Impero» και το «Mesdar». Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές Αρχές.
Το «Stena Impero», όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».
Η Μ. Βρετανία, όπως και άλλες δυτικές χώρες, υποστήριζαν ότι η κατάσχεση του «Stena Impero» αποτελούσε αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού υπερ-δεξαμενόπλοιου «Grace 1», κοντά στο Γιβραλτάρ, 15 ημέρες πριν.
Οι Βρετανοί τότε κατηγόρησαν το «Grace 1» ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας.
Τελικά, το «Stena Impero» απελευθερώθηκε δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019. Την εποχή εκείνη, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, τα οποία συνόδευαν τα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοια κατά τη διέλευσή τους από τα Στενά του Ορμούζ.