Η όπερα του Σίδνεϊ με την όψη που θυμίζει ιστία, αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο τοπόσημο της Αυστραλίας. Εκεί απ'όπου κάθε χρόνο εκκινούν οι εικόνες της αλλαγής έτους, στις 25 Μαρτίου θα προβληθεί η ελληνική σημαία.
Eίναι η πρώτη κίνηση διεθνοποίησης του εορτασμού των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση και έχει τον ιδανικό καμβά προβολής: ο λόγος για την απόφαση να «τυλιχθεί» η όπερα του Σίδνεϊ με την ελληνική σημαία μέσω ειδικής βιντεοπροβολής στις 25 Μαρτίου. Ηδη μάλιστα η Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτοαπεικόνιση αυτού που αναμένεται να είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Η Οπερα του Σίδνεϊ, έχει κατορθώσει να κάνει την αρχιτεκτονική της μέρος της ταυτότητάς της παράλληλα με την καλλιτεχνικής της δράση, αλλά και το πιο δυνατό εργαλείο εξωστρέφειας και επικοινωνίας με παγκόσμια εμβέλεια. Οι όψεις της, που θυμίζουν ιστία κάνοντας όλο το κτίριο να προσομοιάζει πλοίο έτοιμο να σαλπάρει, προσφέρονται για προβολές που τιμούν εορτές, πρόσωπα, αγώνες της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και συχνά υπηρετούν τις αρχές του marketing εταιρειών και οργανισμών. Στην περίπτωση αυτή το κόστος της προβολής ανέρχεται περίπου στα 50.000 ευρώ.
Το πολιτικό debate για τη σημαία
Η προβολή της ελληνικής σημαίας αποφασίστηκε χθες μετά από πραγματική μάχη που έδωσαν βουλευτές και βέβαια η ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας. Αρχικά οι κυβερνητικές αρχές φαίνονταν απρόθυμες να δεχθούν, μάλιστα χρειάστηκε να δώσει μια μάλλον αιχμηρή ομιλία στη βουλή ο Mark Robert Buttigieg του κόμματος των Εργατικών προερχόμενος από τον συνδικαλισμό. «Αυτό είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο των Ελλήνων και ένα χαστούκι στην ίδια τη Δημοκρατία».
Τελικά, λίγες ώρες πριν εγκρίθηκε η προβολή της ελληνικής σημαίας με απόφαση της Gladys Berjiklian , όπου μεταξύ άλλων αναφέρει «είμαστε περήφανοι που θα μοιραστούμε αυτή τη στιγμή της ιστορίας με την ελληνική κοινότητα». Θυμίζουμε ότι σε όλη την Αυστραλία ζουν περί το 1 εκατομμύριο Ελληνες. Αντίστοιχα, σημαντικά κτίρια της Μελβούρνης θα φωτιστούν στα χρώματα της γαλανόλευκης.