Σοκαρισμένοι είναι τόσο οι Κορεάτες όσο και οι ξένοι που ζουν στη Νότια Κορέα, μετά την απόφαση του προέδρου να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.
Η απόφαση του Νοτιοκορεάτη προέδρου Γιουν Σοκ-γέολ προκάλεσε χάος στη χώρα και παγκόσμιο προβληματισμό, παρότι κράτησε μόλις για λίγες ώρες, έως ότου αρθεί ο στρατιωτικός νόμος.
Το πραξικόπημα απέτυχε, καθώς ο νόμος δεν πέρασε από τη Βουλή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και το ίδιο το κυβερνών κόμμα, να ζητούν την παραίτηση του προέδρου. Μεγάλες διαδηλώσεις με το ίδιο αίτημα διοργανώνονται σε όλη τη χώρα.
Τι λέει μια Ελληνίδα που ζει στη Νότια Κορέα
Η Άρτεμις Ντρούλια Chung είναι μια Ελληνίδα που ζει μόνιμα και εργάζεται στη Νότια Κορέα. Η νεαρή γυναίκα, με καταγωγή από την Τρίπολη Αρκαδίας, μετανάστευσε στη Σεούλ για να παντρευτεί τον άνδρα της ζωής της, έναν Κορεάτη τον οποίο γνώρισε μέσω Διαδικτύου.
Η ίδια έγινε viral πριν από λίγα χρόνια καθώς είναι δεινή TikToker. Χρησιμοποιώντας το όνομα «The mean Brunette», μοιράζεται βίντεο για τα ήθη και τα έθιμα της χώρας, την κορεάτικη κουζίνα, ενώ διδάσκει και απλές εκφράσεις και λέξεις στα κορεάτικα.
Η Άρτεμις εξηγεί στο iefimerida τι ακριβώς συνέβη στην Κορέα, πώς αντέδρασε ο κόσμος, αλλά και πώς είναι η επόμενη ημέρα.
«Αυτά που έλεγε ο πρόεδρος δεν έπεισαν κανέναν»
«Ουσιαστικά κανείς δεν το περίμενε, μάθαμε για το γεγονός από τα social media και όταν ανοίξαμε την τηλεόραση. Όλοι εκπλαγήκαμε και οι περισσότεροι στο Διαδίκτυο μιλούσαν για το τι επιπτώσεις θα έχει στην οικονομία. Μάλιστα, 30 λεπτά μετά την είδηση το δολάριο με το won άρχισαν να έχουν μεγαλύτερη απόκλιση. Αυτά που έλεγε ο πρόεδρος Γιουν δεν έπεισαν κανέναν», αναφέρει στο iefimerida η Άρτεμις.
«Πριν από αρκετές εβδομάδες υπήρχε ένα σκάνδαλο με μια τηλεφωνική ηχογράφηση όπου ο πρόεδρος έλεγε ότι δεν πρόκειται να αφήσει κάποιον να πάρει μια θέση, γιατί δεν θα ήταν καλό για τον ίδιο, ενώ φάνηκε να τον κατευθύνει κάποιος άλλος. Ο κόσμος είχε εκνευριστεί πάρα πολύ με αυτή την είδηση, μιας και του θύμισε παλαιότερες καταστάσεις με τη γυναίκα πρόεδρο που είχαν στο παρελθόν. Χθες λοιπόν η αντιπολίτευση δεν συμφώνησε με τον πρόεδρο για τον οικονομικό προϋπολογισμό που είχε θέσει για το 2025 και δεν ήθελαν να το εγκρίνουν», προσθέτει.
«Αποφάσισε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο με πρόφαση τα περί Βόρειας Κορέας»
«Όλοι έλεγαν πως πρέπει να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του, και έτσι μόνος του, χωρίς τη συμφωνία ούτε καν του ίδιου του κόμματός του, αποφάσισε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο εκτάκτου ανάγκης με πρόφαση τα περί Βόρειας Κορέας… Έτσι, έκλεισε το κοινοβούλιο με την αστυνομία. Μάλιστα, για να αρθεί ο νόμος, θα έπρεπε να μαζευτούν στο κοινοβούλιο και να ψηφίσουν 151 άτομα και, από αυτούς, πάνω από τους μισούς να ψηφίσουν κατά του νόμου ώστε να σταματήσει να ισχύει…».
Το χάος που επικράτησε
«Επικρατούσε ένας πανικός στα μέσα και βλέπαμε ρεπόρτερ να έχουν μαζευτεί στις πύλες και βουλευτές να προσπαθούν να μπουν μέσα στο κοινοβούλιο. Κάποιοι, μάλιστα, είχαν πηδήξει τους φράχτες, είχαν μπει μέσα και έκαναν live στα social με το τι γίνεται. Μαζεύτηκαν 190 άτομα στο κοινοβούλιο και τα 190 ψήφισαν κατά του νόμου. Όση ώρα επιχειρούσαν να ψηφίσουν, οι ρεπόρτερ και κόσμος του κοινοβουλίου προσπαθούσαν να εμποδίσουν τον στρατό να μπει μέσα ώστε να μη σταματήσει η διαδικασία» περιγράφει.
«Έληξε η καριέρα του ως πολιτικός»
«Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, είπαν ότι δεν συμφωνούν με τον νόμο και πρέπει να πάψει να ισχύει. Ο στρατός έφυγε και δεν έχουμε ακούσει τίποτα από τον πρόεδρο έως τώρα, ο οποίος βρισκόταν φρουρούμενος στην οικία του καθ' όλη τη διάρκεια των γεγονότων αυτών. Το σίγουρο είναι ότι, με το που ανακοίνωσε κάτι τέτοιο, έληξε και η καριέρα του ως πολιτικός.
«Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν αυτός που του πρότεινε να περάσει τον στρατιωτικό νόμο, μιας και είναι φίλοι από το λύκειο… Μάλιστα, όσοι σχετίζονται με το πραξικόπημα είναι όλοι από το ίδιο λύκειο! Ευτυχώς, οι εργαζόμενοι του κοινοβουλίου έδρασαν άμεσα και κλείδωσαν τις πόρτες ώστε να μην μπει ο στρατός στην αίθουσα μέχρι να μπορέσουν να έρθουν οι βουλευτές και να ψηφίσουν».
«Οι βουλευτές ήταν ήδη εκεί όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, στο Yeouido, και έτσι μπόρεσαν να πάνε να ψηφίσουν… Αν αυτό είχε γίνει το Σαββατοκύριακο, θα είχαμε μια διαφορετική εικόνα τώρα…», παραδέχεται η Άρτεμις.
«Τα κόμματα ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου από το αξίωμα και να μπει στη φυλακή για αυτό που έκανε, και οι αστυνομικοί που προσπάθησαν να εμποδίσουν τους βουλευτές να μπουν στο κοινοβούλιο θα τιμωρηθούν πολύ αυστηρά… Μάλιστα, ο στρατός, μετά τη λήξη όλου αυτού του πραξικοπήματος, το οποίο διήρκεσε μόλις τρεις ώρες, έκανε υπόκλιση στους πολίτες και τους ζήτησε συγγνώμη αφού έπρεπε να εκτελέσει διαταγές…».
Οι επιπτώσεις στην Κορέα
«Όσο για τις οικονομικές επιπτώσεις, ευτυχώς τα πράγματα επέστρεψαν σε κανονικούς ρυθμούς, γιατί αυτό ήταν που φοβόμασταν περισσότερο… Από τους Κορεάτες δεν υπήρχε αμφιβολία πως αυτό το παράλογο πράγμα δεν θα σταματούσε και ήταν πολύ θετικό που όλοι μπορούσαν να το κάνουν live stream και να έχουν φωνή… Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μια τεράστια πορεία στη Σεούλ με την οποία ζητάνε από τον πρόεδρο να παραιτηθεί» καταλήγει.