Ελληνίδα δημοσιογράφος της Σουηδίας στο iefimerida για το μακελειό στο Ορεμπρό: «Όλη η χώρα είναι σε σοκ» - iefimerida.gr

Ελληνίδα δημοσιογράφος της Σουηδίας στο iefimerida για το μακελειό στο Ορεμπρό: «Όλη η χώρα είναι σε σοκ»

επίθεση σε σχολείο στην ιστορία της Σουηδίας
Η χειρότερη επίθεση σε σχολείο στην ιστορία της Σουηδίας / Φωτογραφία: TT NEWS AGENCY-ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Παγωμένη παρακολουθεί η Στοκχόλμη, αλλά και ολόκληρη η Σουηδία, τις εξελίξεις για το μακελειό στα σχολικά συγκροτήματα του Ορεμπρό, όπως περιγράφει στο iefimerida η Ελληνίδα δημοσιογράφος, που ζει στη σουηδική πρωτεύουσα .

Τα αναπάντητα ερωτήματα ειναι πολλά για τον 35χρονο δράστη ,ο οποίος εισέβαλε σε ένα από τα σχολεία το Campus Risbergska κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων, και με αυτόματο όπλο άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αστυνομία πιστεύει ότι έδρασε μόνος του, αλλά δεν αποκλείουν να υπάρχουν περισσότεροι δράστες που μπορεί να συνδέονται με το περιστατικό. Ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής τόνισε πως ο δράστης δεν είναι γνωστός στην αστυνομία και ότι δεν ανήκει σε καμία συμμορία», λέει η Αλεξάνδρα Ζιώγα , επικεφαλής της ιστοσελίδας nea2day και συνεχίζει:

«Αν και μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του σουηδικού τύπου δεν έχει αποσαφηνιστεί τι όπλισε το χέρι του δράστη ,η αστυνομία δεν υποπτεύεται πως υπάρχει τρομοκρατικό κίνητρο πίσω από την αιματηρή επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την διάρκεια των πυροβολισμών ένα άτομο έλαβε μήνυμα στο κινητό του από φίλο του που ήταν μέσα στο κτίριο στο οποίο έγραφε ''πως ακούγονταν πυροβολισμοί με αυτόματα όπλα στο σχολείο και ότι είχαν κρυφτεί σε ένα δωμάτιο". Μετά έγραψε ότι τον αγαπάει. Οι αστυνομικές αρχές ξεκαθάρισαν ότι ο ύποπτος δράστης είναι ένας από αυτούς που πυροβολήθηκαν στο σχολείο και ότι είναι νεκρός. Ενώ η αστυνομία έδινε συνέντευξη Τύπου, μια ειδική ομάδα της πραγματοποίησε έφοδο στη διεύθυνση του σπιτιού του ύποπτου δράστη στο Ορεμπρό», σημειώνει η κ. Ζιώγα.

Αλεξάνδρα Ζιώγα
Η Ελληνίδα δημοσιογράφος, Αλεξάνδρα Ζιώγα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τουλάχιστον 11 είναι οι νεκροί, ενώ έξι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ορεμπρό μετά τους πυροβολισμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Jonas Claesson, Διευθυντής Υγείας και Ιατρικών Υπηρεσιών στην περιοχή δήλωσε πως τα νοσοκομεία έχουν εισέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Τέσσερα άτομα έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Δύο από αυτούς έχουν χειρουργηθεί και η κατάσταση τους είναι σταθερή. Ένας είναι σοβαρά τραυματισμένος. Δύο άτομα φέρονται να έχουν τραυματιστεί ελαφρά», λέει η Ελληνίδα δημοσιογράφος προσθέτοντας:

«Όπως καταλαβαίνετε η κοινωνία είναι σοκαρισμένη καθώς το γεγονός αυτό αποτελεί συνέχεια της έξαρσης της βίας ειδικά το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Πολιτικοί αλλά και απλοί άνθρωποι χαρακτηρίζουν τη χθεσινή μια μαύρη μέρα για την Σουηδία, με συναισθήματα έντονης θλίψης. Οι σκέψεις φυσικά όλων είναι στα θύματα, στους συγγενείς και στους φίλους τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βασιλιάς της Σουηδίας Carl XVI Gustaf, περιγράφει τους πυροβολισμούς στο σχολείο ως «τρομερή θηριωδία». Συγκεκριμένα σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας ο βασιλιάς αναφέρει:

«Με θλίψη και απογοήτευση λάβαμε η οικογένειά μου και εγώ την πληροφορία για την τρομερή θηριωδία στο Ορεμπρό. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας απόψε στις οικογένειες και τους φίλους των εκλιπόντων. Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται μαζί με στους τραυματίες και τους συγγενείς τους, καθώς και άλλους πληγέντες. Η οικογένειά μου και εγώ θα θέλαμε να εκφράσουμε τη μεγάλη μας εκτίμηση για την αστυνομία, το προσωπικό διάσωσης και το ιατρικό προσωπικό που εργάστηκαν εντατικά για να σώσουν και να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές αυτή τη μαύρη μέρα».

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Ζιώγα, το σοκ της σουηδικής κοινωνίας από την μαζική εκτέλεση, έχει μεταφερθεί και στην ηγεσία της χώρας, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης να δηλώνουν συντετριμμένοι από το γεγονός, που όπως είπαν, δεν περίμεναν να συμβεί ποτέ στην Σουηδία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σουηδία μακελειό νεκροί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ