Η Χριστίνα Κίτσος (Christina Kitsos), γεννημένη από Έλληνες γονείς στη Γενεύη της Ελβετίας, πρόκειται να γίνει η νέα δήμαρχος της ελβετικής πόλης.
Η Κίτσος, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον Ιούνιο, έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην πολιτική, ξεκινώντας την πορεία της σε ηλικία 13 ετών στο Κοινοβούλιο Νέων, ενώ αργότερα εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Το αξίωμα του δημάρχου της Γενεύης (maire de Genève) εναλλάσσεται ετησίως μεταξύ των πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου, της εκτελεστικής κυβέρνησης της πόλης.
Η άνοδος της Κίτσου στη δημαρχία έρχεται ως αναγνώριση της αφοσίωσής της στη δημόσια υπηρεσία και της δέσμευσής της στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη.
Η Κίτσος για την ελληνική κληρονομιά που διαμόρφωσε την κοσμοθεωρία της
Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η κ. Κίτσος τόνισε τη σημασία της ελληνικής κληρονομιάς της, στη διαμόρφωση της κοσμοθεωρίας και της προσέγγισής της στη διακυβέρνηση.
«Μερικές φορές πιστεύουμε ότι υπάρχει ισότητα, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν είναι τόσο προφανή, τα οποία όμως θα έχουν μια σημασία στη διαδρομή του καθενός», είπε.
Μία από τις κύριες προτεραιότητες της ως δημάρχου, θα είναι η αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, όπως η στέγαση των αστέγων και η υποστήριξη των νέων.
Έχει ήδη δρομολογήσει την αύξηση των μισθών για όσους εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς, έναν τομέα που αποτελείται κυρίως από γυναίκες, αντιμετωπίζοντας το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.
Η εκλογή της έγινε δεκτή με επαίνους και ενθουσιασμό από την ελληνική κοινότητα της Γενεύης και όχι μόνο.
Το υπόβαθρο και οι εμπειρίες της, την τοποθετούν με μοναδικό τρόπο στο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας, φέρνοντας μια νέα προοπτική στην τοπική διακυβέρνηση.
Η ίδια, εξέφρασε την πεποίθησή της για τη σημασία της κατανόησης και της υιοθέτησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του καθενός, δηλώνοντας: «Μέσα από τις αξίες που πάντα κουβαλούσε η Ελλάδα, μπορούμε κι εμείς να εμπνευστούμε».
Οι σοσιαλιστικές της πεποιθήσεις
Η Κίτσος γράφει στη σελίδα της στο διαδίκτυο: «Οι πεποιθήσεις μου για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, για μια ανοιχτή, βιώσιμη και ενωμένη κοινωνία με έκαναν να ενταχθώ στο Σοσιαλιστικό Κόμμα πριν από 16 χρόνια. Στο όνομα αυτών των αξιών έγινα μέλος του Μεγάλου Συμβουλίου του Neuchâtel σε ηλικία 24 ετών.
Στη συνέχεια, συμμετείχα στις επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων, όπου δόθηκε προτεραιότητα στη διεθνή συμφωνία για την εναρμόνιση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (HarmoS concordat) και στην επαγγελματική εκπαίδευση στο Ωδείο του Neuchâtel.
Παράλληλα, εργάστηκα ως κοινοβουλευτικός βοηθός στη Βέρνη του συναδέλφου μου στο κόμμα Didier Berberat, τότε Εθνικού Συμβούλου».
Η Γενεύη είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Ελβετίας (μετά τη Ζυρίχη) και η πολυπληθέστερη της γαλλόφωνης Ρομανδίας.
Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας, εκεί όπου ο Ροδανός βγαίνει από τη λίμνη της Γενεύης. Είναι η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας και του καντονιού της Γενεύης και κέντρο της διεθνούς διπλωματίας. Η Γενεύη φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό διεθνών οργανισμών στον κόσμο.