Στη μάχη που δίνει με τη μετάλλαξη της Όμικρον στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονάχου αναφέρθηκε ο νευρολόγος-εντατικολόγος Κωνσταντίνος Δημητριάδης.
Όπως εξήγησε σε συνέντευξη στο iefimerida.gr, ο γιατρός και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της πόλη, οι ανεμβολίαστοι γέμισαν τις μονάδες εντατικής θεραπείας με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω αρκετά χειρουργεία που είχαν προγραμματιστεί για ασθενείς που είχαν ανάγκη. «Τα νοσοκομεία θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η επέλαση της Όμικρον στη Γερμανία
Παρά τα αυστηρά μέτρα στη Γερμανία η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού αναμένεται να εκτινάξει τα κρούσματα στο τέλος αυτής της εβδομάδας. «Στη Γερμανία έλαβαν αυστηρά μέτρα όσον αφορά την εστίαση πριν τις γιορτές. Τα μπαρ και τα εστιατόρια έπρεπε να κλείνουν στις 22:00 πράγμα που περιόρισε κάπως την εξάπλωση της Όμικρον, η οποία πρωτίστως εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες μέσω των νέων. Παρ΄όλη την καθυστέρηση τώρα αρχίζουν να ανεβαίνουν τα κρούσματα και μάλλον ως το τέλος της εβδομάδας θα φτάσουμε τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το πρόβλημα στη Γερμανία όπως και στην Ελλάδα είναι ο σχετικά μεγάλος αριθμό ανεμβολίαστων. Η μετάλλαξη Δέλτα είχε ήδη προκαλέσει με το τέταρτο κύμα, μεγάλο πρόβλημα στα νοσοκομεία και στις εντατικές. Μεγάλος αριθμός κυρίως ανεμβολίαστων είχε γεμίσει τις μονάδες, με αποτέλεσμα να σταματήσουν όλα τα χειρουργεία που μπορούσαν να μεταφερθούν σε μεταγενέστερες ημερομηνίες και να γίνεται κυρίως περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό», είπε στο iefimerida.gr, ο γνωστός εντατικολόγος..
Όπως εξήγησε, πλέον, αντιμετωπίζει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινότητά τους. «Δεν μπορούσαμε να περιθάλψουμε όπως έπρεπε ασθενείς με άλλες παθήσεις, όπως παραδείγματος χάρη άτομα με εγκεφαλικά. Η Όμικρον προκάλεσε φόβο λόγω της μεταδοτικότητας της, μιας και σε αντίθεση με τα άλλα κύματα της πανδημίας, το τέταρτο κύμα δεν έχει περάσει αλλά βρισκόταν σχεδόν στην κορύφωσή του, όταν ξεκίνησε η μετάλλαξη της Όμικρον». Όταν ρωτήσαμε τον Κωνσταντίνο Δημητριάδη σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες, ο εντατικολόγος απάντησε πως υπάρχουν διάφορα σενάρια. «Σίγουρα θα νοσήσουν οι περισσότεροι. Από εκεί και πέρα αν επιβεβαιωθούν τα δεδομένα πως η Όμικρον δεν αυξάνει τις νοσηλείες και κυρίως αυτές στην εντατική, τότε τα πράγματα στα συστήματα υγείας θα βελτιωθούν. Επίσης, ο συνδυασμός του αριθμού που θα το έχει περάσει και θα έχει ανοσία- όπως φαίνεται όποιος έχει περάσει Όμικρον μάλλον έχει προστασία και από άλλες μεταλλάξεις- με τον αριθμό των ατόμων που έχουν κάνει τρίτη δόση μπορεί να σημάνει το τέλος της πανδημίας. Από εκεί και πέρα πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ο κορωνοϊός να μας εκπλήξει με μία καινούρια μετάλλαξη. Ας ευχηθούμε να μην συμβεί αυτό!».
«Ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα!»
Ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης χαρακτήρισε «ανησυχητική» την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα γιατί ακόμη και σήμερα ο αριθμός των ανεμβολίαστων στην Ελλάδα είναι μεγάλος. «Μάλλον η μετάλλαξη της Όμικρον είναι πιο ήπια ως προς την ασθένεια, αλλά αυτό μένει να φανεί όταν κολλήσουν οι ανεμβολίαστοι, άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα (οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί σε τέτοιο βαθμό στις έρευνες που δημοσιεύτηκαν αρχικά με την Όμικρον). Επίσης, στην Ελλάδα, όπως και στη Γερμανία, οι εντατικές ήταν ήδη γεμάτες από το προηγούμενο κύμα, και το σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του, παρ΄όλη την ενίσχυση που φαίνεται πως έχει δεχτεί. Το θετικό στην Ελλάδα είναι πως ο αριθμός των ατόμων με την τρίτη δόση αυξάνεται γρήγορα και πως έχει λυθεί το θέμα του εμβολιασμού των υγειονομικών, που εδώ μας κόστισε πολύ. Αρκετοί θετικοί ανεμβολίαστοι υπάλληλοι των νοσοκομείων μετέδωσαν πολύ τον ιό μέσα στα νοσοκομεία, σε ασθενείς και προσωπικό δημιουργώντας μεγάλο θέμα».
Οι εικόνες που έχει αντικρίσει στο νοσοκομείο μοιάζουν με «εμπόλεμη ζώνη». «Δουλεύω σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Γερμανίας και της Ευρώπης με πάνω από 2.000 κλίνες που σίγουρα έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από άλλα νοσοκομεία στη χώρα και στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά τα επείγοντα μοιάζουν με εμπόλεμη ζώνη με πολλούς ασθενείς να περιμένουν πολύ ώρα, υπάρχει δυσκολία του προσωπικού να μπορεί να σχηματίσει σύντομη εικόνα της σοβαρότητας της κατάσταση, ειδικά για περιστατικά που δεν έχουν να κάνουν με τον κορωνοϊό, και επικρατεί χάσιμο χρόνου με τα μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του ιού και τα τεστ», μας είπε ο εντατικολόγος και συνέχισε: «Οι εντατικές είναι γεμάτες και κάθε φορά που ένας ασθενής από το νοσοκομείο ή από τα επείγοντα χρειάζεται κρεβάτι δίνεται μάχη να βρεθεί. Χρειάστηκε να μεταφερθούν ασθενείς πολύ μακριά, πράγμα που συμβαίνει με τεράστιο κόστος, όχι μόνο οικονομικό αλλά και σε επίπεδο κατανάλωσης πόρων. Έχουμε ήδη αρχίσει μεγάλες συζητήσεις με τη συμβολή του αντίστοιχου συμβουλίου ηθικής για τον τρόπο που θα γίνεται η διαλογή ασθενών, σε περίπτωση που αυτό πρέπει να γίνει πιο εντατικά στο μέλλον».
Για τον Έλληνα γιατρό στη Γερμανία δύο είναι τα πιο σημαντικά θέματα: «Πρώτον εν μέσω πανδημίας περιθάλπονται πολύ χειρότερα ή καθόλου οι άλλες αρρώστιες και είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί αυτό και να αποτυπωθεί στα κατά της πανδημίας και δεύτερον το ιατρικό προσωπικό έχει κουραστεί πολύ. Παγκοσμίως, και εδώ στη Γερμανία, βλέπουμε πολλούς να εγκαταλείπουν το σύστημα υγείας και τη δουλειά τους, πράγμα που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη (ήδη έχουμε μεγάλη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού). Αυτό το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί νωρίς, γιατί ειδικά στην Ευρώπη με τη γήρανση του πληθυσμού η ανάγκη αυξάνει και η έλλειψη μεγαλώνει».
Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης
Ο εντατικολόγος μεγάλωσε στην Αθήνα και μένει στο Μόναχο από το 2001. Μετά τις σπουδές του, παράλληλα με την ειδικότητά του, έλαβε τρία Master σε πανεπιστήμιο του Μονάχου, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στο London School of Economics. Είναι νευρολόγος- εντατικολόγος και επιμελητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μονάχου. Παράλληλα, είναι και διδάκτωρ του πανεπιστημίου της χώρας. Ερευνητικά ασχολείται με έρευνες σε θέματα εγκεφαλικών, νευρολογικής εντατικής και ιατρικής εκπαίδευσης. O Κωνσταντίνος Δημητριάδης είναι παράλληλα υπεύθυνος για διάφορα προγράμματα σπουδών στο πανεπιστήμιο, ενώ του έχει απονεμηθεί ακόμη και βραβείο για τα θέματα της ιατρικής εκπαίδευσης.